<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nog even terug in kerstsfeer: Bossche kerststal weer geopend voor publiek

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 februari 2022
image
De kerststal in de Sint-Janskathedraal is dit jaar tot en met 13 februari te bezichtigen. Foto: Wim Koopman

Na een gedwongen sluiting vanwege de lockdown kan sinds vrijdag de kerststal in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch weer bezocht worden. Normaal wordt die rond deze tijd afgebroken, maar dit jaar zal dat pas na 13 februari gebeuren.

Jaarlijks trekt de kerststal in de Sint-Janskathedraal zo’n 85.000 bezoekers, vertelt Jack Kradolfer, de coördinator van de kerststal. “Niet alleen bezoekers uit Den Bosch. Mensen uit heel Nederland komen de kerststal bewonderen. En zelfs daarbuiten.”

Drie bruggen

Het is ook niet zomaar een kerststal. Bezoekers volgen een route door de kooromgang van de kathedraal waar ze allerlei taferelen zien. “Ieder jaar is de stal mooi, maar dit jaar vinden veel mensen het extra bijzonder.” Met name de drie bruggen maken volgens Kradolfer indruk op de bezoekers. Op één van de bruggen staan de wijzen met een kameel, wat “erg imposant is”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bruggen hebben alles te maken met het thema: Kind dat volkeren verbindt.

“Onze wereld, onze samenleving hunkert naar verbinding, vrede, saamhorigheid en eenheid”, schrijft plebaan Vincent Blom op de website over het thema. “De kerststalbouwers hebben het thema verbeeld door drie bruggen te bouwen rondom de geboorteplaats van Jezus. Een brug zorgt immers voor verbinding.”

Maar ook vanuit Den Bosch “zijn wij met velen verbonden. Het is het Kind van Betlehem, Gods mensgeworden Zoon, die ons met elkaar verbindt in de heilige kerstnacht.”

Foto's: Wim Koopman

Kradolfer denkt dat er veel animo voor is om de kerststal alsnog te komen bewonderen. “In de week voor kerst komen de bezoekers meestal mondjesmaat binnen. Tussen 11 en 19 december ontvingen we ongeveer vijfhonderd bezoekers. Pas in de kerstvakantie is het meestal écht druk”, aldus de coördinator.

Dat was vanwege de lockdown – die van 19 december tot 26 januari liep – dit jaar echter niet het geval. Om mensen alsnog een kans te geven besloot het parochiebestuur dat de kerststal dagelijks vanaf 28 januari tot en met 13 februari te zien.

https://www.kn.nl/donaties/

Afgelopen weekend werd de stal al door bijna duizend mensen bezocht. Kradolfer verwacht dat de aankomende twee weken “enkele duizenden mensen” speciaal voor de stal de kerk zullen binnenlopen. Hij is er erg blij mee om alsnog “te laten zien waar we ruim drie maanden aan gewerkt hebben”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.