<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Onderzoek: ‘Een op vijf kerken geen kerk meer’

KN Redactie 25 juni 2019
image
Boekhandel in de voormalige Dominicanenkerk in Maastricht. Een derde van de gesloten kerken in Nederland krijgt een culturele of maatschappelijke herbestemming, blijkt uit onderzoek van Trouw. (Foto: Bert Kaufmann / Flickr.com CC)

Een vijfde van alle kerkgebouwen in Nederland is niet meer in gebruik als kerk. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw. Katholieke kerken krijgen relatief minder vaak een andere bestemming dan protestantse kerken.

Van de bijna 6900 kerken in ons land hebben een kleine 1400 een nieuwe bestemming gekregen, zo becijferde Trouw op basis van diverse databestanden. Herbestemde kerken krijgen vaak een culturele of maatschappelijke functie (30,6 %), of worden omgebouwd tot woonhuis of appartementencomplex (28,3 %).

Verschil tussen katholieken en protestanten

In zowel omvang als aard van de herbestemming, tekent zich wel een verschil af tussen katholieke en protestantse kerken. Van de ruim 3000 protestantse kerkgebouwen die tussen 1800 en 1970 in Nederland zijn gebouwd, is bijna 30 procent inmiddels herbestemd. Bij rooms-katholieke kerken ligt dat aanmerkelijk lager: van de ruim 1500 kerken uit die bouwperiode kregen zo’n 280 een andere bestemming, nog geen 20 procent.

“Voor katholieken is de kerk heilig, voor protestanten is de kerk handig”

Katholieken lijken er volgens Trouw meer aan te hechten dat hun voormalige kerkgebouwen een rol blijven vervullen voor de gemeenschap. Protestantse kerken worden omgebouwd tot kantoorpand of woning, terwijl in katholieke kerken vaker zorginstellingen intrekken. Bovendien komt het bij katholieke kerken vaker dan bij protestantse kerken voor, dat zij na sluiting geen nieuwe bestemming krijgen (20 procent tegen 5 procent).

Religieuze betekenis

Volgens de Trouw-onderzoekers hebben die verschillen meerdere oorzaken. Zo worden aan herbestemming van katholieke kerken vaak meer voorwaarden verbonden, en zijn zeker de grote neogotische kerken uit de 19e eeuw bouwkundig minder geschikt om tot woonruimte om te bouwen.

Maar het meest wezenlijke verschil schuilt in de religieuze betekenis van het gebouw: katholieke kerken zijn gewijde ruimtes. “Voor rooms-katholieken is de kerk heilig, voor protestanten is de kerk handig”, zo vat het dagblad het samen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.