fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Ongrijpbaar probleem’: vandalisme treft Limburgse parochie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 september 2020
image
Pastoor Hans Kreuwels bij de vernielde buitenspiegel van zijn auto. Screenshot: YouTube.com - pastoor-vlogger hans kreuwels

Urineren tegen de muur van de kerk, vernielde autospiegels en kerkbanken waarmee gegooid wordt: het is een greep uit de daden van vernielzuchtige tieners in Kerkrade. Pastoor Hans Kreuwels wordt er bijna dagelijks mee geconfronteerd en wijdde er enkele vlogs aan: “Om niet te vervallen in wrok en om een signaal af te geven.”

De pastoor van de parochiefederatie Kerkrade maakt bijna dagelijks een vlog om, zoals hij zegt, “het Evangelie te combineren met het leven zoals het is”.  En dat heeft, vertelt hij KN, “zijn schaduwkanten, maar gelukkig ook heel wat zonnige kanten”.

Vandalisme en drugsoverlast

Die schaduwkant komt de pastoor de laatste tijd tegen in de vorm van vandalisme. Vandalisme door tieners, vaak in combinatie met drugs. “De drugsoverlast is hier een gigantisch probleem. Op 150 meter hiervandaan wordt er gewoon op straat gedeald. Ik denk ook dat de coffeeshop de best lopende winkel in Kerkrade is.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Parochianen bedreigd

Het effect ervan is onder andere wangedrag en vandalisme door tieners. “Ze gooien regelmatig brandende peuken op het nieuwe tapijt in de kapel en bedreigen parochianen die ’s avonds de kerk afsluiten. Al tijden worden hier dagelijks kaarsen gestolen.”

Onder vier ogen terechtwijzen

Als pastoor Kreuwels een jongere op heterdaad betrapt, geeft hij duidelijk aan dat dit gedrag onacceptabel is. “Zoals het Evangelie ons leert, moeten we eerst onder vier ogen iemand op zijn fouten wijzen.”

‘Ongrijpbaar probleem’

Het lijkt echter een averechts effect te hebben: binnen 48 uur worden beide zijspiegels van de auto van de priester vernield en enkele dagen later wordt de motorkap onder handen genomen. Het zijn steeds andere jongeren die iets uitvreten.

“Het is een ongrijpbaar probleem”, zegt de priesters. “Ik ken hun namen niet, mag geen foto van ze maken en ze ook niet volgen naar hun huis. Wat moet ik dan zeggen tegen de politie?”

Andere prioriteiten

De politie bellen op het moment dat er een tiener in overtreding is, werkt ook niet. Het is volgens de pastoor voorgekomen dat hij belde, maar de politie andere prioriteiten had. Ook al kwam de politie wel, “de tieners ontkennen toch ieders strafbaar feit”, zo zegt hij. En daarmee is de kous af.

“Het is belangrijk om een signaal af te geven. Dit gedrag zouden we niet moeten tolereren.”
- Pastoor Hans Kreuwels

Het kan erger

Kreuwels begrijpt heel goed dat de kerken in zijn parochie niet de enige in Nederland zijn die met vandalisme te maken hebben. Bovendien kan het allemaal nog veel erger: “Ik heb een tijd in Afrika geleefd. De kerken zijn daar helemaal omheind en er is 24-uursbewaking met honden.”

Vloggen ‘om niet te vervallen in wrok’

Waarom dan toch die vlogs? “Omdat het Evangelie ons altijd een weg wijst die we kunnen gaan, en om niet te vervallen in wrok en haat.”

“Het is belangrijk om een signaal af te geven. Dit gedrag zouden we niet moeten tolereren. Ik maak me geen illusie dat wij de wereld van alle kwaad kunnen verlossen. Maar gelukkig is er Eén die dat wél heeft gedaan, naar Wie ik graag wil luisteren en wiens boodschap ik graag doorgeef, óók door middel van vlogs!”

https://www.kn.nl/abonnementen/