fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Oproep Mgr. De Korte: ‘Stel kerkgebouwen elke dag open’

KN Redactie 1 mei 2019
image
Mgr. Gerard de Korte Foto: KN - Jan Peeters

Mgr. De Korte roept de parochies in het bisdom Den Bosch op om hun kerkgebouwen iedere dag zoveel mogelijk open te stellen, zodat mensen een plek hebben voor gebed en meditatie.

Dat schrijft hij in een column op de website van het bisdom.

Lijntje naar de hemel

De Korte constateert dat veel katholieken, ook in zijn bisdom, op zondag niet meer naar de kerk gaan en moeite hebben met de ethische opvattingen van de Kerk. Toch bevinden zij zich als het ware nog in dit katholieke milieu, schrijft hij.

“Zij denken veeleer in termen van wij dan ik; vinden gemeenschapszin en solidariteit belangrijk en lopen af en toe een kerk of kapel binnen om een kaarsje te branden bij Maria. Zo hebben zij toch nog een lijntje naar de hemel.”

Pleidooi

De bisschop sluit zich aan bij het pleidooi dat voormalig KN-columnist Paul van Geest onlangs hield in een artikel van zijn hand. Daarin roept Van Geest op om de kerkgebouwen in ons land iedere dag open te stellen. Hij hoopt dat daardoor afzonderlijk biddende mensen een nieuwe gemeenschap zullen vormen en zich verantwoordelijk zullen voelen voor het voortbestaan van het kerkgebouw.

De Korte schrijft dat open kerken en kapellen mensen de kans geeft “om er te bidden, te mediteren of zomaar stil te zijn, zonder enige vorm van liturgie. En heel vaak branden zij een kaarsje bij Maria of een andere heilige. In kerken die dagelijks open zijn, komen veel mensen die op zondagmorgen verstek laten gaan.”

Daarom doet de bisschop een oproep aan de pastores en besturen in zijn bisdom “om iedere dag zoveel mogelijk de kerkgebouwen van ons bisdom open te stellen opdat mensen een plek hebben voor gebed en meditatie”.

Stoppen met klagen

Ook verwijst De Korte naar Leo Fijen die katholieken al meerdere kerken opriep te stoppen met klagen dat het allemaal minder wordt. “Wij moeten niet meehuilen met de wolven in het bos na de zoveelste publicatie over minder leden en kerkbetrokkenheid.”

“Maar hopelijk laten wij als Bossche katholieken zien dat wij op een nieuwe manier relevant kunnen zijn in het leven van mensen, niet in de laatste plaats door kerkgebouwen open te stellen als huizen van God én als huizen van onderlinge gemeenschap.”