<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Parochies in bisdom Roermond opgelicht

Sanne Gerrits 26 augustus 2019
image
Een kaars en een kruis tijdens de paaswake in de Roermondse Christoffelkathedraal. (Foto: Bisdom Roermond)

In het bisdom Roermond zijn enkele parochies opgelicht. De zaak betreft ten minste twee parochies, die door een zogenaamde ‘babbeltruc’ duizenden euro’s zijn verloren.

De parochies werden volgens het bisdom enkele maanden geleden gebeld door mensen die zich voordeden als medewerkers van de Belastingdienst. Ze deden het verzoek geld over te maken om een achterstallige betaling te voldoen.

Volgens woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond kwam het zo geloofwaardig over, dat de parochies ook daadwerkelijk het bedrag overmaakten. Later bleek dat de bankrekening niet van de Belastingdienst was. Toen dat ontdekt werd, was de rekening echter al leeggehaald.

‘Phishing mails’ in bisdommen Breda en Den Bosch

Vorige week maakten de bisdommen Breda en Den Bosch bekend dat internetcriminelen zich in e-mails aan parochianen voordeden als pastoor. Ze vroegen de parochianen in de zogeheten ‘phishing mails’ om geld.

“Blijkbaar denkt men dat er nog veel geld te halen valt bij de parochies. Maar ook in Limburg is het Rijke Roomsche Leven al lang voorbij”
- Matheu Bemelmans, woordvoerder bisdom Roermond

Bemelmans ziet niet direct een verband tussen de recente zaken in Breda en Den Bosch, en die in het bisdom Roermond, die al enkele maanden oud is . “Maar dat is aan de politie om uit te zoeken.” Hij heeft er nog niets over gehoord, de daders zijn nog spoorloos.

Rode cijfers

Alle parochies in het bisdom zijn inmiddels geïnformeerd over de oplichting. Bemelmans: “Blijkbaar denkt men dat er nog veel geld te halen valt bij de parochies. Maar ook in Limburg is het Rijke Roomsche Leven al lang voorbij, als het al ooit bestaan heeft.”

De Kerk in Nederland is afhankelijk van giften van kerkgangers. Ook in het zuidelijkste bisdom van Nederland lopen die ieder jaar terug. “Twee derde van de parochies schrijven hier rode cijfers“, zegt Bemelmans. “Het kost de parochies veel hoofdbrekens. Als het geld dan nog op deze manier wegvloeit, is dat erg zonde.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.