fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Parochies krijgen eigen KvK-nummer

KN Redactie 14 maart 2019
image
Alle Nederlandse parochies krijgen voor de zomer een eigen KvK-nummer.

Nederlandse parochies krijgen binnenkort een eigen nummer bij de Kamer van Koophandel. Dat meldt het Secretariaat van het Rooms-katholiek Kerkgenootschap (SRKK). 

Volgens de Nederlandse Kerkprovincie stelt de aanpassing parochies in staat om sneller met overheidsinstanties digitaal te communiceren. Tot nu toe werd hiervoor het KvK-nummer van het SRKK gebruikt. Die heeft nu besloten dat elke parochie over een eigen nummer moet beschikken, gezien de verdergaande digitalisering. 

Aanmelding

Het SRKK regelt voor de zomer de aanmelding voor alle parochies, parochiële caritasinstellingen en andere kerkelijke rechtspersonen. Dat geschiedt in samenwerking met de bisdommen. Parochies zelf hoeven niets te doen, zij worden via het eigen bisdom geïnformeerd en krijgen na de inschrijving hun KvK-nummer toegestuurd. 

Parochies kunnen het eigen nummer straks gebruiken als hiernaar wordt gevraagd door leveranciers, zoals energie- en telecombedrijven en andere organisaties waar de parochie een contract mee afsluit. Ook kunnen ze er een eHerkenningsmiddel mee aanvragen, waarmee ze digitaal bij gemeenten vergunningen kunnen aanvragen, subsidies en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). 

VOG

De Nederlandse katholieke Kerk stelde het aanvragen van een VOG sinds 2014 verplicht voor een aantal specifieke groepen beroepskrachten en vrijwilligers die werkzaam zijn met jongeren en met mensen met een verstandelijke beperking. Per januari van dat jaar zijn ook priesters, diakens, pastoraal werkers en religieuzen verplicht over een VOG te beschikken. (rkkerk/bisdom Breda)