fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Pierre Valkering door deurwaarder uit Amsterdamse pastorie gezet

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 februari 2021
image
Pierre Valkering in een radio-interview bij Dit is de Dag Screenshot: NPO Radio 1 - EO

De deurwaarder moest eraan te pas komen om de geschorste pastoor Pierre Valkering afgelopen vrijdag uit de pastorie van de Vredeskerk in Amsterdam te zetten. Ongeveer dertig parochianen wachtten hem buiten op voor steun en troost.

De deadline om de pastorie te verlaten verliep vrijdagochtend om 11.00 uur. Kort daarop stond de deurwaarder in opdracht van de rechter en het bisdom Haarlem-Amsterdam op de stoep.

Schending celibaat

Valkering was in 2019 geschorst vanwege schending van het celibaat en werd door bisschop Jan Hendriks gevraagd om zich te bezinnen op de vraag of hij als priester – inclusief een celibatair leven – verder wilde gaan in een andere parochie. Het bisdom huurde een alternatieve woning in Alkmaar en verzocht Valkering om de pastorie te verlaten en zo ruimte te maken voor zijn opvolger.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De priester weigerde en het kwam tot een kort geding bij de voorzieningenrechter, die een ultimatum stelde op 12 februari.

Vergroeid met Amsterdam

In tv-programma Op1 zei Valkering vrijdagavond zich aan zijn celibaatgelofte te willen houden en door te willen gaan als priester. “Ik heb mijn leven gebeterd”, zei hij tegen de presentatoren.

Hij zei onder protest te zijn vertrokken, niet naar de woning in Alkmaar, maar naar een vriend in Vreeland. Hij is naar eigen zeggen “te vergroeid met Amsterdam” om naar Alkmaar te verhuizen.

‘Melding blokkeert mij volledig’

Als belangrijkste reden voor zijn protest gaf hij een melding tegen hem die in 2018 werd gedaan. Daarin was volgens Valkering sprake van “onheuse” en “onaanvaardbare beschuldigingen” die de bisschop volgens hem nooit serieus onderzocht heeft. “Die melding”, zei hij “blokkeert mij volledig.”