<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Priester in Duindorp: ‘We houden ons hart vast voor Oudjaar’

KN Redactie 10 december 2019
image
Een vernield bushokje in Duindorp Foto: Laurens van Putten - Hollandse Hoogte

De Haagse pastoor Dolf Langerhuizen kent Duindorp goed. Na alle ophef rond het verbod op vreugdevuren kijkt hij met zorgen naar wat de komende Oudejaarsnacht gaat brengen. “Een parochiaan uit Duindorp zei: we zijn terug bij af.”

Dolf Langerhuizen is pastoor van de parochie Maria Sterre der Zee. Die omvat behalve Den Haag ook Scheveningen en Duindorp.

‘We houden ons hart vast’

“Duindorp”, legt Langerhuizen uit, “ligt tegen Scheveningen aan, maar in de beleving van de bewoners hoort het niet bij Scheveningen en al helemaal niet bij Den Haag. Het is jammer dat er zoveel onrust is. Ikzelf, en ook parochianen op Scheveningen die ik hierover spreek, houden hun hart vast voor Oudejaarsavond. We vrezen voor brandjes, vernielingen en grootschalige ME-inzet.”

“Ik zag de ravage op 1 januari van dit jaar. Het was verschrikkelijk”
- Pastoor Dolf Langerhuizen

Aanleiding voor alle tumult was het besluit van de gemeente Den Haag om geen vergunningen te verstrekken voor de vreugdevuren in de Haagse wijk Laakkwartier, Scheveningen en Duindorp. Sinds het vreugdevuur in Scheveningen vorig jaar uit de hand liep en een vonkenregen veroorzaakte, is een vergunning verplicht.

Langerhuizen zag met eigen ogen de gevolgen. “Ik heb de ravage gezien op 1 januari van dit jaar. Het was verschrikkelijk. Van Scheveningse parochianen heb ik de verhalen gehoord over schade aan auto’s, huizen en zo meer. Het heeft uiteindelijk geleid tot het vertrek van burgemeester Krikke.”

‘Jarenlang werkte het goed met de vreugdevuren’

Volgens de pastoor begrijpen parochianen heel goed dat het traditionele vreugdevuur na de ramp van vorig jaar niet op dezelfde manier kan doorgaan. Hij vindt dat ergens wel jammer: “De vreugdevuren zijn destijds opgezet om jongeren bij elkaar te brengen en te voorkomen dat ze de wijk in trekken om rellen te schoppen. En dat heeft jarenlang goed gewerkt. Tot afgelopen jaar.”

“Ik heb altijd sympathie gevoeld voor Duindorp, maar ik zie ook de kwetsbaarheid van deze wijk”
- Pastoor Dolf Langerhuizen

Met het verbod op de vreugdevuren komt dus een einde aan een jarenlange traditie. Volgens de stichting Duindorp Vreugdevuur is de tijd tussen Kerstmis en Oud en Nieuw dé tijd van het jaar in Duindorp: de bewoners bouwen dan als één familie aan de stapel pallets op het strand, die met Oudjaar ontstoken wordt.

‘Duindorp heeft zo zijn eigen dynamiek’

Langerhuizen ziet de saamhorigheid in de wijk. “Van 2004 tot 2014 was ik volledig pastoor op Scheveningen. Toen heb ik natuurlijk ook Duindorp leren kennen. Duindorp heeft zo zijn eigen dynamiek. Buurtbewoners letten er op elkaar; de sociale cohesie is er aanzienlijk groter dan in sommige andere wijken in Den Haag. Ik heb altijd sympathie gevoeld voor Duindorp, maar ik zie ook de kwetsbaarheid van deze wijk.”

Een katholieke kerk is er overigens al lang niet meer in Duindorp, waar de katholieken van oudsher in de minderheid zijn. “Er is nu nog de Prinses Juliana-kerk van de PKN. Deze gemeente en haar predikant heb ik leren kennen als betrokken op de wijk. Zij betreuren de escalaties van afgelopen week.”

‘Pastoor, in Duindorp is er niets voor jongeren’

Gevraagd naar de oorzaak van alle commotie zegt Langerhuizen: “Ik denk dat maatschappelijke tegenstellingen bij deze onrust zeker een rol spelen. Een parochiaan uit Duindorp zei mij letterlijk: ‘Pastoor, bij ons in de wijk is er niets voor jongeren: alles is wegbezuinigd. Nu het vreugdevuur niet doorgaat omdat men niet aan de eisen van de gemeente voldoet, heeft men het gevoel dat ook dit ons is afgenomen. Frustratie en boosheid zijn het resultaat. Nu is Duindorp weer terug bij af.’”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.