<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Priesterwijdingen in coronatijd: ‘Anderen troosten vanuit de troost van de Heer’

Francesco Paloni 11 september 2020
image
(v.l.n.r.) Javier Acuña, Juan Andrés Correa, Bert Glorie en Mikel Palić tijdens hun diakenwijding in december vorig jaar. Foto: Wim Koopman

Bisschop Jan Hendriks wijdt dit weekend Javier Acuña (37) en Juan Andrés Correa (30) in Haarlem tot priester. De wijding van Mikel Palić (31) volgt later deze maand. De drie wijdelingen vertellen over de bijzondere voorbereidingstijd, die in het teken stond van de coronacrisis. 

Een moeilijk jaar, ook in kerkelijk opzicht getekend door de coronacrisis, en toch in totaal vijf priesterwijdingen: het is een hoopvol gegeven voor het bisdom Haarlem-Amsterdam, dat deze maand op aangepaste wijze feest viert vanwege de wijding van drie priesterkandidaten.

Corona wijzigde de plannen

Op 4 juli werd Paul Bindels al tot priester gewijd. En na de drie wijdingen van deze maand, volgt op 31 oktober nog die van Bert Glorie. De vijf mannen zouden traditiegetrouw op de zaterdag na Pinksteren gezamenlijk worden gewijd, maar corona gooide roet in het eten.

Dat merkten ook de drie aanstaande priesters Javier Acuña, Juan Andrés Correa en Mikel Palić. Hoewel ze zich de plechtigheid heel anders hadden voorgesteld, kijken ze uit naar het priesterschap.

image
Javier Acuña (37) uit Chili volgde de priesteropleiding aan het Diocesaan Missionair Grootseminarie Redemptoris Mater te Nieuwe Niedorp.

‘De vreugde volgen’

“Ik beschouw mijn wijding als een geschenk van God”, zegt Javier Acuña, die op zaterdag gewijd wordt. Tien jaar geleden kwam hij vanuit de Chileense stad Villarrica naar het West-Friese Nieuwe Niedorp. Het vlakke, Nederlandse landschap stond in schril contrast tot het Chileense Andesgebergte.

“Naar Nederland komen maakte voor mij deel uit van een zoektocht naar God”, zegt Acuña. “Voordat ik uit Chili vertrok, had ik de behoefte om de Heer beter te leren kennen. Ik heb altijd in de Kerk gehoord dat God je gelukkig wil maken. Daarom ben ik vertrokken, om deze vreugde te volgen. Een vreugde die ik al begon te ervaren in mijn land en die ik tijdens deze tien jaar op het seminarie bijna altijd heb gevoeld.”

Voor Acuña is de wijding daar nog een bewijs van. “Ik beleef het als een geschenk dat ik niet verdien. Ik ben mij namelijk goed bewust van mijn beperkingen. Maar ondanks alles geeft God mij deze missie.”

Acuña werkt momenteel als diaken werkzaam in West-Friesland. “Ik heb ook hier vrienden, broeders en zusters in het geloof. Ik merk dat de parochianen blij zijn met mij en om mij geven. Ik ervaar dit oprecht. Het is een genade.”

image
Juan Andrés Correa (30) kwam tien jaar geleden uit Chili over naar Nederland, waar hij de priesteropleiding volgde aan het Diocesaan Missionair Grootseminarie Redemptoris Mater te Nieuwe Niedorp.

‘God heeft alles ten goede veranderd’

Op zondag is de eveneens Chileense Juan Andrés Correa aan de beurt. Net als Acuña en Palić ontdekte hij zijn roeping binnen de Neocatechumenale Weg. “De Heer heeft de plannen veranderd”, zegt Correa, terugblikkend op de afgelopen tijd. “Als Hij je iets ontneemt, is het omdat Hij een grotere genade heeft voorbereid. God heeft alles ten goede veranderd.”

Correa had contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de mogelijkheid zijn familie over te laten komen, maar die zal door de coronamaatregelen de wijding niet bij kunnen wonen. Desondanks zullen er zondag in de Haarlemse Bavokathedraal toch 125 mensen aanwezig zijn.

Correa: “Het is het volk van de Heer in dit land. Ik ben verbaasd dat de parochianen en medegelovigen in Nederland mij zo veel steun geven. Ze zijn heel blij om te komen. Gelukkig zal de plechtigheid zowel in het Nederlands als in het Spaans via YouTube worden gestreamd. Meer dan duizend personen zullen de plechtigheid vanuit Chili en andere landen volgen. Wanneer een deur zich sluit, opent zich een raam.”

image
Mikel Palić (31) uit Kroatië ontdekte zijn roeping binnen zijn Neocatechumenale Gemeenschap. Hij startte aan de priesteropleiding van het Redemptoris Mater in Nieuwe Niedorp, en ging vervolgens in goed overleg over naar het Diocesaan Grootseminarie Sint. Willibrord in Heiloo.

‘De ervaring, dat God ons niet in de steek laat, kan ik met anderen delen’

Mikel Palić uit Kroatië zal als laatste van de drie de priesterwijding ontvangen, op 26 september. De wijdeling heeft de afgelopen periode de nabijheid van God ervaren, zo vertelt hij.

“God heeft me op een diepere manier voorbereid. Hij heeft me leeggemaakt van mijn plannen en projecten, van hoe ik het zou willen vieren, en mij meer geholpen om met te concentreren op de relatie met Christus.”

Voor Palić krijgt het priesterschap extra betekenis in de coronatijd. “Heel veel mensen lijden omwille van de situatie met het coronavirus. Ik zie daarin een taak voor mij weggelegd als priester: anderen troosten vanuit de troost die ik van de Heer heb ontvangen. Het christendom brengt iets nieuws in het leven van de mensen. Je kan lijden, maar toch de vrede niet verliezen en een grote vreugde hebben. Deze ervaring, dat God ons niet in de steek laat, kan ik met anderen delen.”

Vanwege de corona-maatregelen is het aantal plaatsen in kathedrale basiliek St. Bavo beperkt waardoor alleen genodigden de viering kunnen bijwonen. De plechtigheid is zaterdag en zondag om 17:00 uur live te volgen via kathedraal TV.  De wijding van Mikel Palić is op zaterdag 26 september om 11:00 uur.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.