fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Primeur in Nederland: Kerk organiseert Nationale Roepingenweek

KN Redactie 28 oktober 2019
image
Een priesterkandidaat tijdens zijn wijding in de Sint-Pieterbasiliek te Rome. Foto: CNS

Voor het eerst organiseert de Nederlandse katholieke Kerk een Nationale Roepingenweek. Van 3 tot 9 november zijn er in alle bisdommen speciale vieringen waarin de roeping tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven centraal staat.

Volgens het aartsbisdom Utrecht dient het initiatief om het belang te benadrukken van religieuze roepingen voor de Kerk. De bijzondere week is gepland rond het hoogfeest van de heilige Willibrord (7 november), de patroonheilige van de Nederlandse kerkprovincie.

‘Gebedsestafette’

“Religieuze roepingen zijn in deze tijd en samenleving niet zo vanzelfsprekend”, zegt rector Patrick Kuipers van de Utrechtse priesteropleiding en voorzitter van het nationale Roepingenoverleg.

“Met dit initiatief willen we laten zien dat het menens is: Nederland heeft een groeiend priestertekort en veel religieuze ordes en congregaties hebben geen aanwas. Als we als gelovigen niet vragen om nieuwe roepingen, zal de Heer ze ook niet geven. Vandaar deze speciale gebedsestafette in de bisdommen. We hopen natuurlijk dat de aandacht voor roepingen na deze week doorgaat,” aldus Kuipers.

‘Priesters, diakens en religieuzen zijn broodnodig’

De rector noemt heilige Willibrord “een blijvend voorbeeld, omdat ook hij in lastige omstandigheden moed bleef houden en het geloof verspreidde. Daarvoor zijn de komende jaren priesters, diakens en religieuzen broodnodig”.

De Nederlandse Kerk doet al wel mee aan de jaarlijkse Roepingenzondag. Op die dag wordt wereldwijd gebeden om roepingen. Met de Nationale Roepingenweek komt daar nog een nieuw initiatief bij.

Vieringen in de zeven bisdommen

Concreet zullen in ieder van de zeven Nederlandse bisdommen vieringen plaatsvinden. Waar mogelijk zal de lokale bisschop die celebreren. Ook vanuit de Konferentie Nederlandse Religieuzen wordt meegewerkt aan dit initiatief van het landelijke Roepingenoverleg.