fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Proeven van het kloosterleven’: zusters openen de deuren

Art de Ruiter 8 september 2022
image
Het clarissenklooster in Megen. De zusters nemen deel aan een reeks open kloosterdagen in de bisdommen Den Bosch en Roermond. Foto: wikipedia.org - Havang (NL)

Vanaf deze maand openen verschillende kloosters in het midden en zuiden van Nederland hun deuren voor open dagen. De dagen zijn bedoeld voor jonge vrouwen die zich afvragen of het kloosterleven iets voor hen is.

“Graag wilden wij een laagdrempelige mogelijkheid bieden voor vrouwen, om eens te proeven aan het kloosterleven”, zegt zuster Catharina Al. Zij is dominicanes in Neerbosch en oprichter van deze open dagen, die de naam ‘Hoor je Mij?’ kregen.

Verschillen in spiritualiteit

“Zo kun je, als je wel eens denkt aan wat God met jouw leven voorheeft, ook eens zien wat het leven als zuster is en welke vormen dat allemaal kent”, vertelt de zuster. “Het is ook een goede manier voor iemand die wel serieus al denkt aan een leven met en voor God om de verschillen in spiritualiteit te leren kennen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het programma is natuurlijk per klooster verschillend, maar in het algemeen begint de dag in de middag. De zusters doen hun verhaal, vertellen over hun roeping en beantwoorden vragen die de bezoekers misschien hebben. Daarnaast krijgen deelneemsters een rondleiding in het klooster en kunnen ze met de zusters bidden of eten.

‘De juiste plek vinden’

“Wij zusters hopen en zien al dat vrouwen zich gehoord weten met hun vraag en zoektocht, en hopen dat zij de juiste plek zo beter kunnen vinden”, zegt zuster Catharina.

De open dagen zijn in de bisdommen Roermond en Den Bosch. Zuster Catharina hoopt dat ook kloosters elders in het land iets vergelijkbaars zullen gaan uitproberen. “Misschien kan het bisdom Breda bij ons aanhaken, en natuurlijk gun ik het de mannenkloosters ook. Er is iemand nodig die het wat coördineert en het idee lanceert en promotie maakt.”

De ‘Hoor Je Mij?’-open dagen gaan door tot en met april 2023. Een overzicht is hier te vinden.