<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Raadpleging bisdom Brugge: jongeren willen Kerk die initiatief toont

Luuk van den Einden 16 maart 2022
image
Bisschop Lode Aerts ontvangt het document 'Samen' met daarin 22 aanbevelingen die jongeren uit zijn bisdom aan de Kerk doen. Foto: bisdom Brugge

Een delegatie jongeren heeft 22 concrete aanbevelingen voor de Kerk in het bisdom Brugge aan bisschop Lode Aerts gepresenteerd. De aanbevelingen zijn het resultaat van een tweejarig synodaal proces.

“Een huzarenstukje” noemde bisschop Lode Aerts het synodale proces dat de afgelopen twee jaar in het Vlaamse bisdom Brugge heeft plaatsgevonden. Dat deed de bisschop op 26 februari bij de uitreiking van het synthesedocument Samen, waarin de resultaten van die raadpleging zijn samengevat tot 22 aanbevelingen. In deze aanbevelingen zijn de verwachtingen, vragen en ideeën van bijna tienduizend geraadpleegde jongeren verwerkt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De aanbevelingen lopen uiteen van jongeren een actieve rol geven in de eucharistieviering tot hen leren hoe je een geloofsgesprek voert en investeren in jeugdpastoraat. Uit die verschillende suggesties komt één allesoverheersende wens naar voren: de Brugse jongeren verlangen een Kerk die niet bang is om actief op jonge mensen af te stappen.

Deur staat open

Nathalie Verstraete, bisschoppelijk gedelegeerde voor jongerenpastoraal in het bisdom Brugge, noemt dat ook een van de meest opvallende conclusies na twee jaar aan gespreksrondes. “Het was een positieve verrassing om van jongeren te horen: kom naar ons toe, de deur staat open.”

“Veel van wat de jongeren ons vertelden, zien we nu ook in de consultatie voor de bisschoppensynode van 2023 terug.”
- Nathalie Verstraete

Dat was een jaar of vijftien geleden wel anders, herinnert ze zich: toen was er veel meer negativiteit en moesten de meeste jongeren niets weten van de Kerk. “Nu zijn de meeste jongeren – een enkeling daargelaten – veel opener en ontvankelijker voor de Kerk. Het is aan de Kerk om toenadering te zoeken. Jongeren willen graag dat de Kerk hen in hun eigen omgeving benadert, op een laagdrempelige manier.”

Wat Verstraete ook trof, was dat bleek dat jongeren wel degelijk zien dat de Kerk een vreugdevolle boodschap heeft. “Ze voelen daar alleen weinig van: ze zien dat de Kerk in de maatschappij constant in de verdediging moet en weinig naar buiten treedt met haar boodschap.” Ook dat moet anders, vinden jongeren.

Jongerensynode

In 2017, kort na zijn benoeming, wees bisschop Aerts jongerenpastoraal aan tot een van de pijlers van zijn beleid. Zijn bisdom ging daarmee concreet aan de slag naar aanleiding van de jongerensynode van 2018. “In het slotdocument van de jongerensynode stelt de paus de vraag om synodaal op pad te gaan met jongeren in de bisdommen en om naar hen te luisteren”, legt Verstraete uit.

image
Voor de raadpleging zijn talloze jongeren van uiteenlopende leeftijden en allerlei achtergronden gevraagd om hun mening over de Kerk te geven. Foto: bisdom Brugge

Geïnspireerd door die oproep knoopte het bisdom het gesprek aan met jongeren. Om zo veel mogelijk verschillende stemmen te horen, voerden ze die gesprekken met jongeren binnen parochies en op scholen, maar ook binnen jeugdorganisaties als de Chiro en nieuwe bewegingen als de Sint-Michielsbeweging. De leeftijden van de ondervraagde jongeren liepen uiteen van acht tot dertig jaar.

Vervolgstappen

De manier waarop het bisdom het gesprek met jongeren aanging, lijkt op de wijze waarop alle bisdommen wereldwijd nu het gesprek voeren met gelovigen in het kader van de synode over synodaliteit van 2023. Hoewel de jongerenraadpleging in het bisdom Brugge daar in principe niets mee te maken heeft, blijkt wat onder jongeren speelt voor de hele Kerk te gelden. “Veel van wat de jongeren ons vertelden, zien we nu ook in de consultatie voor de synode van 2023 terug”, aldus Verstraete.

https://www.kn.nl/donaties/

Met de presentatie van het document is het synodale proces in het bisdom nog niet afgerond, integendeel: nu breekt een periode aan waarin het bisdom aan de slag zal moeten met de resultaten. De eerste stap is volgens Verstraete het verspreiden van het synthesedocument bij jongeren via scholen, pastoraat en jeugdbewegingen.

Vervolgens wordt er weer nagedacht over hoe het bisdom concreet verder kan met de resultaten en wordt er gebrainstormd over ideeën. Geheel in lijn met het synodale proces worden ook daar weer jongeren bij betrokken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.