<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Reliekschrijn Dionysius wordt ontzegeld: ‘We zijn erg nieuwsgierig of het de schedel van de mysticus is’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 december 2022
image
De reliekkast in de Caroluskapel in Roermond. In een van de kistjes zouden de resten van Dionysius zitten. Foto: bisdom Roermond

Een schedel en kaak, liefst met kiezen: dat hopen wetenschappers aanstaande zaterdag aan te treffen als ze het reliekkistje van Dionysius in de Roermondse Caroluskapel openen. Vervolgens zal een aantal hoogleraren onderzoeken of de beenderen daadwerkelijk van de kartuizer zijn.

Ook op de vraag of de familie Van Leeuwen uit het Belgische Rijkel verwant is aan Dionysius hopen de wetenschappers een antwoord te vinden. Dionysius (1402/1403 – 1471) werd hier immers als Denis van Leeuwen geboren.

Risico

Het is uniek in Nederland: genetisch-genealogisch onderzoek van een belangrijke religieuze. “Er zal het aankomend jaar een heel riedel aan onderzoek plaatsvinden”, vertelt Alphons Rikken, secretaris van de Stichting Edmond Delhougne, die initiatiefnemer van het onderzoek is. “De leeftijd van de schedel zal bepaald worden. Als de kaak en de schedel los van elkaar zitten, moet onderzocht worden of ze bij elkaar horen. Ook de DNA-structuur zal worden bepaald.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Bisschop Harry Smeets gaf ons ‘met grote vreugde’ toestemming om het onderzoek in gang te zetten”, vervolgt hij. “Daar zit natuurlijk een risico aan; het kan zijn dat de beenderen niet van Dionysius zijn. Maar daar reageerde het bisdom heel luchtig op. ‘Dan weten we dat maar’, zeiden ze.”

Volgens Rikken durft niet iedereen dat aan. “De botten van Sint Servaas in Maastricht wil men liever niet laten onderzoeken.”

Vaatstra en Belgisch koningshuis

Het idee om de schedel van Dionysius te onderzoeken is ontstaan uit een samenwerking die de Stichting Edmond Delhougne vorig jaar met professor Maarten Larmuseau van de universiteiten van Leuven en Antwerpen aanging.

De stichting hield zich tot nu toe bezig met traditionele genealogie. Dat is onderzoek naar verwantschap op basis van geschreven bronnen. Dit wilde de stichting graag uitbreiden met genetisch onderzoek, dus via DNA-sporen verwantschappen opzoeken. Al snel kwam de stichting bij Larmuseau uit.

image
Een houtsnede waarop Dionysius is afgebeeld. Foto via Stichting Edmond Delhougne

“Professor Maarten Larmuseau is een autoriteit op het gebied van genetische genealogie. Hij wordt via het NFI (Nederlands Forensisch instituut) betrokken bij DNA-onderzoeken in cold-casezaken. Zo hield hij zich onder meer bezig met onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra en hij was betrokken bij DNA-onderzoeken van het Belgisch koningshuis. Ook deed hij onderzoek naar een middeleeuws kerkhof in Sint-Truiden en een Merovingisch grafveld in Koksijde.

Vermaard maar vergeten

Ook in onderzoek naar een vergeten religieuze is de professor volgens Rikken “uitermate geïnteresseerd”. Allereerst vanuit zijn vakgebied, denkt hij. Maar ook omdat Dionysius niet alleen in Limburg belangrijk was. In heel Europa werd hij gelezen en geprezen om zijn alomvattende theologische kennis. Daarnaast legde hij zich intens toe op ascese en gebed en ontving hij mystieke ervaringen die hem de bijnaam “Doctor Extaticus” (Extatische Leraar) opleverden.

Hij was doctor in de letteren en de wijsbegeerte, publiceerde een groot aantal geschriften op het gebied van theologie en filosofie en hij was raadgever van verschillende vorsten.

https://www.kn.nl/donaties/

“Voor Roermond, maar eigenlijk voor veel katholieken, was Dionysius erg belangrijk. We hopen dat we deze vergeten, maar ook Europees vermaarde religieuze, weer terug in de herinnering kunnen brengen.”

Oudemannenhobby

Daarnaast hoopt de stichting met deze samenwerking genetische genealogie bij jongeren onder de aandacht te brengen. “Het wordt nu een beetje als een hobby voor oude mannen gezien en is nooit als wetenschap beschouwd. Maar met alle forensische detectives op Netflix merk je dat jongeren hier wel degelijk interesse in hebben.” In Antwerpen is er al een nieuwe studierichting Erfgoed opgezet, vertelt Rikken. Genetische genealogie is hier onderdeel van. En wat blijkt: het is de studie met de meeste aanmeldingen van jonge mensen.

Om nog meer enthousiasme voor het vak te kweken laat de stichting ook twee documentaires maken: een twintig minuten lange film voor volwassenen en een filmpje van zes minuten voor de jeugd, als onderdeel van een serie voor archeologisch en historisch onderwijs.

Voorwaarde is wel dat er iets bruikbaars in het kistje zit. “Wat in het kistje zit, is niet omschreven. We zijn er dus heel benieuwd naar.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.