<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

René Maessen nieuwe vicaris-generaal Roermond 

KN Redactie 2 december 2018
image
Foto: Bisdom Roermond

René Maessen is de nieuwe vicaris-generaal van het bisdom Roermond. Zijn benoeming is tot nu toe de enige wijziging die bisschop-elect Harrie Smeets in het dagelijks bestuur van het bisdom doorvoert. 

Maessen zal met ingang van 8 december de functie op zich nemen. Dat is de dag waarop bisschop-elect Harrie Smeets tot bisschop zal worden gewijd. Maessen werd door Smeets gevraagd voor de belangrijke bestuursfunctie binnen het zuidelijke bisdom. De vicaris-generaal wordt algemeen beschouwd als de rechterhand van een bisschop. De benoeming van Maessen geldt in principe voor een periode van drie jaar, zo meldt het bisdom Roermond.

Opvolger Schnackers

Maessen is nu nog pastoor-deken van Thorn, maar legt die taak op korte termijn neer. Als vicaris-generaal volgt hij Mgr. Hub Schnackers op, die afgelopen jaar diocesaan administrator was en daarvoor 18 jaar de functie van vicaris-generaal bekleedde. Schnackers had eerder al aangekondigd bij de komst van een nieuwe bisschop te willen terugtreden.

Geen onbekende

De 73-jarige René Maessen is geen onbekende in het bestuur van het bisdom. Van 2007 tot 2015 was hij vicaris voor Liturgie en Kerkmuziek. En tussen 1991 en 1999 was hij ook al enkele jaren vicaris-generaal. Maessen werd in 1945 in Beek geboren. In 1974 werd hij tot priester gewijd. 

Enige wijziging staf

In de jaren daarna was hij actief in diverse parochies in Limburg, onder meer als deken van Maastricht en recentelijk als deken van Thorn en pastoor van een aantal parochies in dat dekenaat. Tussen 1999 en 2004 verbleef hij als monnik in het trappistenklooster Lilbosch in Echt. Na zijn vertrek uit Thorn gaat hij hier opnieuw wonen.

De benoeming van de nieuwe vicaris-generaal is de enige wijziging die mgr. Smeets vooralsnog in het dagelijks bestuur van het bisdom doorvoert. De bisschop-elect heeft alle overige leden van de bisdomstaf gevraagd hun portefeuille te behouden. (Bisdom Roermond)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.