<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Roermondse bisschop-elect legt eed van trouw af

KN Redactie 22 november 2018
image
(Foto: Bisdom Roermond)

De bisschop-elect van Roermond, mgr. Harrie Smeets, heeft tijdens een korte plechtigheid de eed van trouw afgelegd. Hij deed dat woensdag ten overstaan van zijn voorganger emeritus-bisschop Frans Wiertz.  

De eed van trouw is de eerste officiële handeling die aan de wijding tot bisschop voorafgaat. Deze moet tegenover een andere bisschop worden afgelegd. De benoemde, maar nog niet gewijde bisschop spreekt dan de geloofsbelijdenis uit en legt de eed af, waarin hij belooft het geloof van de Kerk uit te dragen en trouw te blijven aan de paus. Vervolgens wordt een document ondertekend, als bewijs dat de eed daadwerkelijk is afgelegd.

Doopkapel

Smeets legde de eed van trouw af in een kapel in Heerlen waar hijzelf 58 jaar geleden is gedoopt. Bij de plechtigheid was naast oud-bisschop Wiertz ook diocesaan administrator Mgr. Hub Schnackers aanwezig, de tijdelijk bestuurder van het bisdom Roermond. Ook enkele familieleden van de bisschop-elect woonden het korte gebedsmoment bij.

Wijding

Smeets wordt op zaterdag 8 december in de kathedraal in Roermond tot bisschop gewijd, op het feest van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, de patrones van het bisdom Roermond. Omdat kardinaal Wim Eijk in verband met een geplande operatie niet aanwezig kan zijn, zal Smeets door mgr. Hans van den Hende tot bisschop worden gewijd. Van den Hende is bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Bisschopszetel 

De belangrijkste momenten tijdens de bisschopswijding zijn het tonen en voorlezen van de benoemingsbul van de paus, de wijding en overhandiging van de bisschoppelijke regalia (mijter, staf en ring) en het in bezit nemen van de bisschopszetel van Roermond.

Die viering is live op televisie te volgen via de KRO op NPO2 en via de regionale omroep L1. (Bisdom Roermond)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.