<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Roermondse hulpbisschop verhuist naar Maastricht

KN Redactie 6 november 2019
image
Mgr. Everard de Jong wordt in Maastricht parttime pastoor en gaat kijken of daar een Centrum voor Geloof en Wetenschap opgezet kan worden. Foto: KN - Jan Peeters

[UPDATE] De Roermondse hulpbisschop Everard de Jong gaat de mogelijkheden onderzoeken om in Maastricht een Centrum voor Geloof en Wetenschap op te zetten. Hiervoor verhuist hij naar die stad, waar hij op eigen verzoek ook parttime pastoor wordt.

De Jong gaat kijken welke mogelijkheden er zijn om in de universiteitsstad een plaats te creëren voor “lezingen, debatten en bijvoorbeeld filmvoorstellingen” over “thema’s op het snijvlak van geloof en wetenschap”, meldt het bisdom op zijn site.

‘Brug slaan tussen wetenschap en geloof’

“Wetenschap wil vooral alles op natuurlijke wijze verklaren. Dat is uitstekend. Maar gelovigen staan ook open voor niet-materiële antwoorden op existentiële vragen. Voor mij als bisschop en wetenschapsfilosoof is het een mooie uitdaging om de brug tussen die twee werelden proberen te slaan en de dialoog op gang te brengen”, aldus De Jong op de bisdomsite.

De hulpbisschop wil die dialoog aangaan met de wetenschap om samen op zoek te gaan naar raakvlakken, vertelt hij in een telefonische reactie aan KN. “ Theologen moeten natuurlijk niet op de stoel van wetenschappers gaan zitten. Omgekeerd ook niet. Daarom zeg ik er wel bij: schoenmaker, blijf bij je leest.”

De Jong denkt dat wetenschap en geloof niet tegenstrijdig zijn aan elkaar, maar elkaar juist bevestigen. Daarbij wil hij verder kijken dan enkel de biologie en het debat rond de evolutietheorie. Zo denkt hij dat vanuit bijvoorbeeld de archeologie feiten gekoppeld kunnen worden aan het geloofsverhaal dat in de Bijbel staat.

‘De zichtbare en de onzichtbare wereld verbinden’

“Andere interessante onderwerpen zijn bijvoorbeeld onderzoeken die bevestigen dat gelovige mensen gezonder zijn en beter met lijden kunnen omgaan dan niet-gelovigen”, vervolgt hij.

Een heel populair onderwerp is volgens De Jong dat “de mens meer is dan materie. Wij geloven ook in een onsterfelijke ziel. Ik wil graag de dialoog aan om raakvlakken te vinden die de zichtbare wereld met de onzichtbare wereld verbinden”.

Samenwerken zal zeker nodig zijn. “Ik heb nog lang niet iedereen benaderd. Maar ik hoop met een diverse groep mensen samen te gaan werken.” Op zijn lijstje staan daarom hoogleraren, onderzoekers, religieus leiders en verschillende stichtingen.

Ook parttime pastoor in Maastricht

Deze nieuwe taak combineert De Jong met zijn nieuwe functie als parttime pastoor van het parochiecluster Maastricht-Oost. De combinatie is goed voor een halve werkweek. De andere helft van zijn tijd blijft De Jong vanuit Maastricht besteden aan zijn taken als hulpbisschop.

Aan de slag met parochievernieuwing

“Ik wilde graag weer als pastoor aan de slag, omdat ik als hulpbisschop verantwoordelijk ben voor parochievernieuwing. Door zelf weer in een parochie te werken, kan ik dingen uitproberen en ervaren wat mogelijk is, en wat niet.”

De Jong blijft verder ook zijn landelijke portefeuilles behartigen als bisschop-referent voor categoriaal pastoraat (zorg en justitie), studentenpastoraat en de stichting Thomas More.

Ingrijpende reorganisatie bisdom Roermond

De nieuwe taken voor de hulpbisschop komen kort nadat het bisdom Roermond een ingrijpende reorganisatie aankondigde. Het maakte bekend 9,9 van de 37 fte’s te gaan schrappen. Dat betekent dat veertien medewerkers hun baan verliezen.

Het plan voor het opzetten van een Centrum voor Geloof en Wetenschap zat al een half jaar eerder in de pen, en is volgens de hulpbisschop geen direct gevolg van de reorganisatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.