fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Rome: Maatregelen tegen Pierre Valkering ‘te mild’, maar ontslag op vormfouten afgewezen

KN Redactie 13 december 2019
image
Pierre Valkering in een radio-interview bij Dit is de Dag (Screenshot: NPO Radio 1 / EO)

Priester Pierre Valkering heeft met succes zijn ontslag aangevochten bij de Congregatie voor de Clerus in Rome. Dat maakte de Amsterdamse priester bekend in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. Inmiddels heeft het bisdom Haarlem-Amsterdam de uitspraak bevestigd.

Eerder dit jaar raakte Valkering in opspraak nadat hij openlijk over zijn homoseksuele escapades had gepubliceerd. Vanwege de ontstane onrust in zijn parochie, en omdat de priester geen initiatief had genomen in de richting van een door het bisdom gevraagde bezinningsperiode, werd hij in juni tijdelijk ontheven uit zijn priesterlijke functie, en ontslagen als pastoor van de Amsterdamse Vredeskerk.

Procedurefouten

Inhoudelijk heeft de Congregatie voor de Clerus in Rome het bisdom Haarlem-Amsterdam gelijk gegeven, en de maatregelen “zelfs te mild bevonden”, zo stelt het bisdom in een communiqué. Maar bij toetsing door de hoogste kerkelijke rechtsinstantie, de Signatura Apostolica te Rome, zullen de decreten “vanwege (vorm)procedurefouten waarschijnlijk geen stand zal houden. De bisschoppen zijn akkoord om de decreten in te trekken.”

Welke procedurefouten zijn gemaakt, meldt het bisdom niet. De priester zelf stelt dat het bewijs onvoldoende was en er geen hoor en wederhoor was gepleegd, zo meldt de NOS.

Niet (zonder meer) opnieuw pastoor

De suspensie wordt opgeheven, waardoor Valkering privé weer de Eucharistie mag vieren en in geval van nood ook de biecht mag horen. Het besluit wil echter niet zeggen dat Valkering opnieuw als pastoor in de Vredeskerk aan de slag kan. Op advies van de Congregatie voor de Clerus, zal bisschop Punt de verplichte bezinningsperiode van Valkering verlengen tot een jaar in plaats van zes maanden, met mogelijkheid tot een tussentijdse evaluatie om te komen tot een pastorale doorstart binnen het bisdom.

Ook wordt de priester verzocht om vrijwillig terug te treden als pastoor van de Vredeskerk, en niet verder in de publiciteit te treden. “De pastoor neemt dit in overweging”, aldus het bisdom.

‘Voor Kerst beslissen’

Toch schoof de priester, die afgelopen maandag hoorde van het besluit, donderdag al weer aan bij het radioprogramma Dit is de Dag. “Ik moet er voor Kerst al over beslissen, dus daar denk ik nu over na”, zo zei hij daar onder meer. “Men heeft blijkbaar grote problemen met mij en ze vinden dat ik voor een tijdje naar de zijlijn moet.”