<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Rondreis Lourdes-relieken onmogelijk door lockdown België

Sanne Gerrits 20 maart 2020
image
Archiefbeeld: de relieken van Bernadette worden door de straten van Rome gedragen. Foto: CNS photo/Paul Haring

De rondreis van de relieken van Bernadette van Lourdes door België gaat niet door. Zolang de lockdown in België duurt, kan de reliekschrijn niet rondreizen.

Organisator Jos Daems van de Federatie Bedevaarten Benelux vindt het jammer en spijtig. Eén voor één zeggen de deelnemende bisdommen af. De reliekschrijn kan door de lockdown in België niet rondreizen en niemand kan het bezoeken.

Geen illusies

De relieken zijn gestrand bij de Paters in Waregem, waar ze met alle meereizende spullen staan opgeslagen in een kamertje. “De paters hebben geluk”, zegt Daems. De rest van België moet het zonder Bernadette stellen.

“Ik maak mij geen illusies”, aldus Daems. “Het Belgische veiligheidscomité heeft maatregelen afgekondigd tot 5 april, maar dan is het nog niet meteen over. In China duurde het ook drie maanden voordat er hoop gloorde. Ik zie het somber in. Er gaat hier in België niets meer van komen.”

Nederlandse rondreis onzeker

Vandaag had hij nog contact met de Nederlandse organisatie voor de rondreis van de relieken. Het is nog de vraag of die rondreis doorgaat. “Het is koffiedik kijken,” zegt Daems. “Laten we hopen, bidden en vertrouwen hebben dat het door kan gaan.”

Hij is vooral teleurgesteld, maar probeert ook naar de toekomst te kijken. “Misschien kunnen we de relieken nog een andere keer naar België halen, het is een wens, een droom. Met de beste bedoelingen hadden we dit voorbereid, en dan komt er zo’n klein beestje, en die zet alles op z’n kop.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.