Steeds meer Nederlandse katholieke parochies ontplooien duurzame initiatieven. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Afgelopen najaar is theoloog Elisabeth Hense (RU Nijmegen) samen met Ton Bernts (KASKI) en Tjirk van der Ziel (Christelijke Hogeschool Ede) begonnen aan het onderzoeksproject Groene Parochies Nederland, met als doel de duurzame parochies van katholiek Nederland in kaart te brengen. Van de meer dan 600 rooms- en oud-katholieke parochies van Nederland participeerde ongeveer 20 procent in een enquête over duurzaamheid.
Bijna alle deelnemende parochies besteden veel of enige aandacht aan het vermijden van plastic (91%), duurzaam papiergebruik (93%) en biologische schoonmaakmiddelen (85%), zo staat te lezen in het onderzoeksrapport dat vandaag aan bisschop Gerard de Korte werd aangeboden. Ook heeft 56 procent van de respondenten extra groen op de begraafplaats. En bijna 20 procent heeft zaken als zonnepanelen, een groenvoorziening voor insecten of een moestuin. Bijna 30 procent heeft aandacht voor duurzaamheid in de liturgie.
Onderzoekster Hense spreekt van een duidelijke trend op het gebied van duurzaamheid. “Ruim een derde van de parochies besteedt aandacht aan het thema duurzaamheid in het beleidsplan. Dat is echt hoopgevend, omdat dat betekent dat het echt beleid van de parochie is en niet van alleen wat actieve vrijwilligers.”
“Het thema is wel binnen de parochies geland, maar er zou ook meer kunnen en meer moeite gedaan kunnen worden om het thema te bevorderen”, zo stelt Hense verder. “Soms ontbreekt ook theologische inspiratie.”
Om inspirerende voorbeelden te geven van ‘groene kerken’ is Katholiek Nieuwsblad in samenwerking met de RU gestart met een interviewserie over dit thema. In KN 2 van 10 januari verscheen de eerste aflevering – over de ‘ontmoetingstuin’ van de Nijmeegse Ontmoetingskerk – van deze tweewekelijkse reeks.