<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Scholieren aan de slag met eeuwenoude zangkunst op Nederlands Gregoriaans Festival

Luuk van den Einden 9 juni 2023
image
Bij de workshop Grego-rap maakten scholieren met behulp van rapper Séna Nyaku en de Schola Cantorum een rap op gregoriaanse muziek. Foto: Luuk van den Einden

Op het Nederlands Gregoriaans Festival zijn leerlingen van drie middelbare scholen vandaag in de gregoriaanse zangkunst gedoken. In verschillende workshops maakten ze zich het muziekgenre op een eigentijdse manier eigen: “Ik vond het verbazingwekkend indrukwekkend.”

De achtste editie van het Nederlands Gregoriaans Festival, dat dit weekend plaatsvindt op verschillende locaties in ’s-Hertogenbosch, is vandaag van start gegaan. Zanggenootschappen uit heel het land maken daar hun opwachting, maar op de eerste dag van het festival was een andere groep minstens even prominent aanwezig.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Grego-rap, grego-gaga of handschriften verluchten op middeleeuwse wijze: leerlingen van twee Oosterhoutse middelbare scholen en een Bredase school waren vandaag naar het festival gekomen om op creatieve wijze kennis te maken met eeuwenoude kerkmuziek. Binnen drie workshops gingen ze aan de slag met het gregoriaans.

Project Laetare

De dag die de scholieren op het festival doorbrachten, is onderdeel van het project Laetare, vertelt Miranda van Bragt, CKV-docent op het Oosterhoutse Mgr. Frenckencollege. Het onderwijsproject is ontwikkeld in het kader van het 750-jarig bestaat van het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal en het 80-jarige jubileum van de Schola Cantorum Oosterhout.

“De verluchte manuscripten die die zusters hebben gemaakt zijn als basis genomen om het gregoriaans meer onder de aandacht te brengen en de liefde daarvoor weer terug te krijgen”, legt Van Bragt uit.

“Ik vond het verbazingwekkend indrukwekkend”, zegt scholier Lucas over het gregoriaans. Samen met anderen werkte hij aan een rap op het gregoriaans:

Zie de website van het Gregoriaans Festival voor meer informatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.