fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Stenen op het altaar en verscheurde misboekjes: Tongerse kerk door vandalen vernield

Luuk van den Einden 4 april 2023
image
De Sint-Lutgardiskerk in Tongeren zal voorlopig gesloten blijven nadat vandalen daar grote vernielingen hebben aangericht. Foto: Wikimedia Commons

Het interieur van de Sint-Lutgardiskerk in Tongeren is afgelopen weekend door vandalen grondig vernield. De kerk, die gewoonlijk overdag open is, zal daarom in de Goede Week gesloten blijven.

Stukgeslagen stenen op het altaar, metalen letters die van de muur zijn gerukt, kapotgescheurde misboekjes en achtergelaten drankblikjes en sigarettenpeuken: vandalen hebben afgelopen weekend flink huisgehouden in de Sint-Lutgardiskerk in het centrum van de Belgisch-Limburgse stad Tongeren. Dat melden de VRT en Kerknet.

Altijd open

De ravage werd zondagochtend ontdekt. Omwonenden hebben niets meegekregen van het vandalisme toen dat gebeurde.

De vernielingen in de Sint-Lutgardiskerk. Foto's: Facebook - Jos Collaer

De Sint-Lutgardiskerk is overdag altijd open voor mensen die er willen bidden of een kaarsje op willen steken; daardoor hadden de daders vrij toegang tot de kerk.

Offerblokken ongemoeid gelaten

De politie doet momenteel onderzoek. Aangezien de offerblokken in de kerk ongemoeid zijn gelaten, vermoed men dat de vernielingen uit baldadigheid zijn aangericht. Eerder al hebben jongeren kleine vernielingen aangericht in de kerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vanwege de vernielingen zal de kerk voorlopig gesloten blijven. Wanneer de deuren weer opengaan en of dat op tijd zal zijn voor Pasen, is nog niet bekend. Het kerkbestuur overweegt bewakingscamera’s te plaatsen.