fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Stille Omgang wordt ook in 2021 een online ervaring

Selinde van Dijk-Kroesbergen 29 januari 2021
image
Foto: Genootschap Stille Omgang

Evenals vorig jaar zal ook dit jaar de Stille Omgang online plaatsvinden. De huidige coronamaatregelen laten een live processie niet toe. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt.

Het Gezelschap van de Stille Omgang ziet geen kans om, mochten de coronamaatregelen versoepelen, op korte termijn alsnog de pelgrimage live te organiseren. Daarom besloot men definitief om op het zogenaamde ‘rode scenario’ over te gaan.

Gefilmde Stille Omgang

Dit houdt in dat de Stille Omgang enkel en alleen online georganiseerd wordt. Er zullen geen toiletwagens en leiders langs de route staan en de Lutherse Kerk blijft gesloten. De organisatie vraagt de zustergezelschappen dringend om thuis te blijven. Mochten de coronamaatregelen versoepelen, dan kunnen deelnemers op eigen initiatief de route lopen.

Als alternatief zal het gezelschap een speciale Mis in Amsterdam organiseren die online te volgen zal zijn. Na afloop van deze Mis zal een gefilmde Stille Omgang te zien zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De processie trekt jaarlijks duizenden katholieken naar de binnenstad van Amsterdam. Vorig jaar werd op de valreep ook voor een virtuele pelgrimage gekozen.

Eeuwenlange traditie

De organisatie laat weten “ongelooflijk bedroefd te zijn om te moeten breken met een eeuwenlange traditie van pelgrimage van grote groepen naar Amsterdam”. Ze spreekt de hoop uit dat de online editie, die op 21 maart 2021 zal plaatsvinden, toch nog voor een gevoel van “saamhorigheid en verbondenheid” zal zorgen.

Oud-voorzitter overleden

In hetzelfde bericht maakte de organisatie bekend dat oud-voorzitter van Het Gezelschap van de Stille Omgang, Maarten Elsenburg, afgelopen maandag 25 januari is overleden. Hij was van 1982 tot 2010 voorzitter en gold voor veel mensen als het gezicht van de organisatie.