fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Studeren? In Leuven kan het in het klooster

Luuk van den Einden 19 juni 2021
image
In mei kwamen de zusters al eens op bezoek in abdij Keizersberg om hun toekomstige verblijf te bekijken. Foto: Lieve Uyttenhove

Studeren hoeft niet in een bedompt studentenkamertje: in Leuven kan het ook in een abdij. Abdij Keizersberg biedt zes studentes en een groep studerende zusters een woonruimte met eigen kapel.

De Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven trekt door actieve werving en een studiebeurzenfonds steeds meer zusters uit ontwikkelingslanden. Hun aantallen zijn de afgelopen jaren flink gegroeid, waardoor de huidige woonruimtes in het Justus Lipsius College hun limieten bereikt hebben.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarom moest hoogleraar Bénédicte Lemmelijn, mede-initiatiefneemster van de International Sisters’ Community, verantwoordelijk voor de werving van studiebeurzen en de opvang van studerende zusters uit het buitenland, op zoek naar een bijkomende locatie.

Scolastica

Die vond ze in de benedictijnenabdij Keizersberg in Leuven. Bijzonder is dat de abdij Keizersberg een mannengemeenschap is, waar vanaf volgend collegejaar acht zusters en zes lekenstudentes zullen wonen. Het project draagt de naam Scolastica. “De zusters zullen over hun eigen woonruimtes beschikken en hebben ook een eigen kapel, maar ze kunnen tegelijkertijd deel gaan uitmaken van het liturgische leven van de abdij”, legt prior Dirk Hanssens uit. Zo zijn ze bijvoorbeeld welkom bij het getijdengebed.

Het was prior Hanssens’ idee om ruimte te maken voor de zusters in de abdij, omdat die toch hoognodig gerenoveerd moest worden: “Delen van de abdij hadden verouderde voorzieningen en voldeden niet meer aan de veiligheidsnormen, dus we moesten nodig verbouwen”, vertelt hij. “Daaruit ontstond het idee om ruimte voor de studerende zusters te creëren. Want wat is nu mooier dan een ander in nood helpen wanneer je zelf in nood bent?”

Kostenplaatje

In een vleugel van de abdij verschijnen veertien instapklare studentenkamers en daarnaast voorzieningen zoals een keuken, zithoek en badkamers. Een kamer zal ongeveer 300 euro per maand kosten. Dat is niet veel, want de gemiddelde Leuvense studentenkamer (of kot, zoals ze in Vlaanderen zeggen) van dat kaliber kost ongeveer 400 euro per maand.

image
Zo komen de studentenkamers voor de zusters en de leken eruit te zien. Foto: Pol Leemans

Aan de inrichting van de woonunit hangt wel een stevig kostenplaatje: prior Hanssens schat dat dat zo’n tweehonderdduizend euro bedraagt. Dat geld wordt gedoneerd door zusterabdijen van Keizersberg en andere instanties. Ook voor particulieren is het mogelijk om bij te dragen: via een fundraisingsplatform kunnen mensen een matras, bureaustoel of boekenkast sponsoren.

Naast acht zusters heeft Scolastica ook plaats voor zes christelijke lekenstudentes. Die keuze is bewust, legt prior Hanssens uit: “De zusters die hier komen studeren, zijn afkomstig uit verschillende kloosterorden en diverse landen en moeten samen een tijdelijke studiegemeenschap vormen. Wij vonden het interessant om daar dan ook een aantal christelijk geëngageerde lekenstudentes doorheen te mengen. Zij kennen de cultuur hier en kunnen helpen die nieuwe gemeenschap vorm te geven.”

Modern missiewerk

Plaats bieden aan de buitenlandse zusters is een moderne vorm van missiewerk, aldus de prior. “Kerk en missie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt hij. “Als we de zusters hier ontvangen, ze zich hier thuis laten voelen, en ervoor zorgen dat ze met nieuwe expertise kunnen bijdragen aan de opbouw van hun thuisland, doen we hier ter plekke aan missiewerk.” Die insteek hanteert de theologische faculteit ook met haar studiebeurzenfonds.

https://www.kn.nl/abonnementen/

En zoals het met bijna alle studentenkamers gaat, zijn ook de veertien plekken in Scolastica gauw gevuld: de acht kamers voor de zusters zijn al besproken, voor lekenstudentes zijn er nog maar twee plekjes vrij.