<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Thuis bidden en de Mis meevieren? Hier kan het

KN Redactie 19 maart 2020
image
Foto: unsplash - AustinDistel.com

Vrijwel alle publiek toegankelijke Missen in Nederland en België zijn tot nader order opgeschort, zeker die in het weekend. Wel zijn talrijke vieringen en gebedsmomenten te volgen via radio, tv en internet.


Missen en gebed op radio en tv

image
Pastoor Peter van der Weide tijdens de tv-Mis van 15 maart Screenshot: npostart.nl - KRO-NCRV

Iedere zondag om 10.00 uur is op NPO 2 een rechtstreekse Mis te zien. Voorafgaand wordt vanaf 09.45 uur het wekelijkse geloofsgesprek uitgezonden. Mis en geloofsgesprek zijn ook online te volgen en terug te kijken via npostart.nl.

Van maandag tot en met vrijdag is er om 09.00 en 19.00 uur een Mis te horen via DAB+ en via radiomaria.nl. Op zaterdag is de Mis om 9.30 uur en op zondag om 10.00 uur. Ook wordt dagelijks het getijdengebed gebeden en is er rozenkransgebed, onder meer om 08.30 en 12.15 uur. Iedere dinsdag is er tussen 11.00 en 12.00 uur een speciaal gebedsuur voor de situatie in Nederland.

Kerkomroep

Vele tientallen katholieke parochies zenden hun Mis uit – met beeld en/of geluid – via Kerkomroep. Een doorzoekbaar overzicht van alle deelnemende parochies is te vinden op kerkomroep.nl.

Stille Omgang

Bidden Onderweg biedt op zijn website een podcast aan voor een virtuele Stille Omgang.

Het bisdom Haarlem-Amsterdam streamt zaterdag vanaf 21.00 uur een geestelijke Stille Omgang op zijn website.


Bidden met de paus

image
Paus Franciscus bidt tijdens een van de live uitgezonden ochtendmissen in Casa Santa Marta. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De woensdagaudiëntie en het zondagse angelusgebed van paus Franciscus zijn tot 12 april live te volgen via vatican.va.

De dagelijkse Mis vanuit Casa Santa Marta is deze week om 07.00 uur te zien via dezelfde link. Het is waarschijnlijk dat dit ook in de komende week mogelijk zal zijn. De liturgische vieringen tijdens de Goede Week vinden dit jaar plaats zonder aanwezigheid van gelovigen. Het is nog niet duidelijk via welke kanalen ze te volgen zullen zijn.

In de parochies

image
Priester Roderick Vonhögen tijdens de Mis Screenshot: katholiekamersfoort.nl

Mediapriester Roderick Vonhögen zendt op zaterdag om 19.00 uur en op zondag om 09.30 uur de Eucharistie uit via de Facebookpagina van zijn parochie in Amersfoort en in audio via de Kerkomroep. Links naar deze livestreams staan op katholiekamersfoort.nl.

De Maria Geboortekerk in Nijmegen zendt livestreams uit van de HH. Missen van zaterdag 19.00 uur en zondag 9.00 en 10.30 uur via stefanus.nl/mariageboorte.

Vanuit de Petrus en Pauluskerk in Tilburg is op zondag 22 maart de Mis van 10.00 uur te volgen. De link naar de livestream is te vinden via het vieringenoverzicht op parochiedegoedeherder.nl.

De zondagsmis van 10.00 uur in de Lodewijkparochie in Leiden is live te volgen. De link naar de livestream staat uiterlijk om 09.45 uur op lodewijkparochie.nl.

Joannes de Doper Hoofddorp is vorige week gestart met een een livestream van de wekelijkse zondagsmis van 10:00 uur. Meer info: hjoannesdedoper.nl. Hier ook het laatste nieuws vanuit de parochie over hulpprogramma’s voor ouderen, de voedselbank, etc.

Elke woensdag voorafgaande aan het klokkenluiden van 18.45-19.00 uur, is er vanuit de Maria Magdalena-parochie in Elst (Gld.) een gebedsdienst met zang te volgen, verzorgd door pastoraal werkster Margreet Sanders. Live op facebook.com/stwerenfridus.

Ook de parochie RK Amstelland zendt de zondagse eucharistieviering van 10.30 uur uit via een livestream en op de lokale zender RTVA. Zie urbanusbovenkerk.nl en rkamstelland.nl.

De lokale omroep Volendam Edam zendt dagelijks een Mis uit: van maandag tot en met zaterdag om 19.00 uur, en op zondag om 09.45 uur op televisie, en op zondag om 08.00 en 19.00 uur op de radio.

Van maandag tot en met zaterdag om 09.00 uur en op zondag om 11.00 uur is de Eucharistieviering vanuit de parochiekerk van Millingen aan de Rijn rechtstreeks te volgen via YouTube.

Vanuit de jarige Munsterkerk (800 jaar) in Roermond wordt de dagelijkse Eucharistieviering, opgedragen door plebaan-deken Rob Merkx en kapelaan Marco Figliola, online uitgezonden. De weekmissen worden om 09.00 uur opgenomen, de zondagsmis om 10.00 uur. Ongeveer een uur later zijn ze beschikbaar  via YouTube. Zie roermondparochiecluster.nl.

De Missen in de Sint Clemensparochie te Reusel kunnen via een livestream worden gevolgd en/of later worden teruggekeken. Te vinden via sintclemens.eu/kerk-tv.

KRO-NCRV: Livestream dagopening en -sluiting vanuit Hilversum

image
De St. Vitus in Hilversum. Foto: KRO-NCRV

Omroep KRO-NCRV zendt vanuit de Hilversumse St. Vituskerk dagelijks een livestream uit van de heilige Mis in de ochtend en een dagsluiting in de avond.

In de ochtenduitzending van 09.30 – 10.30 uur celebreert pastoor Jules Dresmé de eucharistieviering vanuit de Mariakapel van de Sint-Vitus in Hilversum. Om 19.00 uur verzorgt pastoor Dresmé een dagsluiting met gebed en bemoedigend woord. Hierin neemt hij de gebeden mee die ingezonden kunnen worden via een speciaal daarvoor geopend e-mailadres dagintentie@kro-ncrv.nl.

 

Internationale studentenmis

Het studentenpastoraat in Tilburg verzorgt de Mis en het Angelusgebed, in het Engels en het Nederlands, als livestream via Instagram en Twitch. Zie voor tijden en meer info: chaplain.nl.

 

België

Ook de Belgische bisschoppen hebben voorlopig alle openbare liturgische bijeenkomsten geschorst. Er zijn verschillende digitale initiatieven genomen, meldt kerknet.be:

Iedere zondag is om 10.00 uur een Mis te volgen via radio1.be.

Dagelijks om 9.00 uur en op zondag om 10.00 uur is er een Mis te volgen via radiomaria.be.

Daarnaast biedt de Facebookgroep Groep van Kerknet – Verbonden kerkgemeenschap een overzicht van online vieringen.


Ordes en congregaties

image
Foto: biddenonderweg.org - Christianne Chin A Paw

De Belgische dominicanen stellen elke zondag video’s met homilieën ter beschikking in het Nederlands en het Frans via dominicains.be.

De dominicanengemeenschap in Rotterdam biedt de zondagspreken aan als podcast: dominicanen010.nl.

De franciscanen bieden een vastenbezinning aan over Franciscus’ Zonnelied via franciscaansegezinnen.be.

De Nederlandse en Vlaamse jezuïeten bieden o.a. een dagelijkse gebedspodcast, een ‘levensgebed rond de coronacrisis’ en een dagelijkse viering om 10.30u via Facebook, Instagram en YouTube. Zie: biddenonderweg.org

 

Bidden met de (klein)kinderen

Samuel Advies biedt via samueladvies.nl materiaal aan om op zondagen thuis met de (klein)kinderen mee aan de slag te gaan.

Mis je iets in dit overzicht?

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.