<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Tiptop en up-to-date’: Hengelose parochianen blij met hun nieuwe kerk

Selinde van Dijk-Kroesbergen 6 oktober 2022
image
In Hengelo zijn twee gemeenschappen samengegaan. Hun nieuwe kerk zal 9 oktober 2022 worden ingezegend door kardinaal Wim Eijk. Foto: Sint-Franciscus van Assisikerk

Kardinaal Wim Eijk zal zondag de Sint-Franciscus van Assisikerk inzegenen. De Hengelose kerk is een voormalig protestantse kerk en werd vorig jaar aangekocht om als thuisbasis te dienen voor twee verschillende katholieke geloofsgemeenschappen. “Het was een geslaagd proces”, zegt het parochiebestuur.

“Het samengaan van de twee geloofsgemeenschappen is heel goed verlopen”, vertelt parochiebestuurslid Ben van den Berg. “Eigenlijk waren de mensen gewoon blij dat er weer een kerk voor hen kwam.”

Verkoop en brand

Al in oktober 2015 werd de Raphaël-Exoduskerk in Hengelo vanwege te hoge onderhoudskosten verkocht aan een Chaldese gemeenschap. De parochianen konden er echter wel blijven kerken en huurden het gebouw, totdat er een andere oplossing zich zou aandienen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Die diende zich aan toen in juli 2019 de Hengelose Moeder Teresakerk volledig afbrandde. Het bestuur van de parochie de Goede Herder, waar beide kerken onderdeel van waren, moest op zoek naar een oplossing. Die werd gevonden in de protestantse Bethelkerk. Deze stond leeg omdat de protestanten in Hengelo hun diensten sinds 2018 in één groot kerkgebouw houden.

Grootscheepse renovatie

Voor zo’n 500.000 euro kocht het bestuur het gebouw. Met het verzekeringsgeld van de afgebrande kerk kon het pand uit 1966 opgeknapt worden, vertelt Van den Berg. “Na 55 jaar was het wel aan een grootscheepse renovatie toe. Met de centjes van de verzekering konden we een mooie en moderne kerk bouwen.”

Samen met bestuurslid Jan Roolvink en twee professionals startte Van den Berg een bouwteam. Nagenoeg alles werd dan ook opgeknapt, gaat Van den Berg verder: “Daken, plafonds en gevel. Omdat de hele inventaris bij de brand verloren was gegaan, moesten we ook een geluidsinstallatie en computers aanschaffen, zelfs nieuw meubilair.”

Foto's: de heilige Franciscus van Assisikerk in Hengelo. Op zaterdag 1 oktober 2022 vond er een open dag plaats. Klik op de pijltjes voor meer foto's.

Het gebouw is nu “tip-top en up-to-date voor elkaar” en dient ook als administratief centrum van de parochie de Goede Herder.

Stoelen

Van meet af aan betrok het parochiebestuur de parochianen bij dit project. Het organiseerde informatieavonden en richtte klankbordgroepen op.

“Wij deden veel in overleg met de parochianen. We lieten ze bijvoorbeeld een aantal stoelen zien en vroegen hen er één te kiezen”, zegt Van den Berg. “Alleen door de lockdown werd onze communicatie af en toe wat bemoeilijkt en moesten we soms zelf beslissingen nemen.”

Modern met Mariabeelden

Aan de buitenkant valt het amper te zien, alleen de naam verraadt dat het een katholieke kerk is. Maar binnen, zo verzekert het bestuurslid, staan er een altaar en katheders en zijn er Mariabeelden.

Van den Berg denkt niet dat het moderne gebouw de geloofsbeleving erg zal veranderen. Wel denkt hij dat “oude gebouwen vaak wat meer traditionele mensen trekken”. Dit moderne en meer sobere gebouw past goed bij de parochianen die er komen, vindt hij. Evenals de patroonheilige die zij kozen, de heilige Franciscus van Assisi.

https://www.kn.nl/donaties/

“De eenvoud en het omzien naar elkaar vinden de parochianen hier belangrijk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de bijeenkomsten waar parochianen soep uitdelen aan mensen die op zoek zijn naar verbinding.”

Brunch

Sober zal het zondag overigens niet zijn. Na de Mis is er een feestelijke brunch om alle “enthousiaste mensen te bedanken”. En dat mag ook wel: ook al deden Van Den Berg en het bouwteam de afgelopen jaren “alles uit liefde”, het heeft “gigantisch veel tijd gekost”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.