fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Tot 2025 wachten geen optie’: Passiespelen Tegelen gaan dit jaar door

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 mei 2021
image
Een deel van de cast van de Passiespelen van Tegelen tijdens een optreden in 2019 in Fort de la Chartreuse in Luik. Foto: ZEBRA Fotostudio’s - Peter de Ronde, via Passiespelen Tegelen

De vernieuwde uitvoering van de Tegelse Passiespelen zal voor het eerst te zien zijn op zaterdag 3 juli in openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Tot en met zondag 5 september worden er zesendertig voorstellingen gespeeld.

Sinds eind maart 2020 staat de vernieuwde versie al klaar. Vanwege coronamaatregelen wordt die versie nu in compacte vorm uitgevoerd, zonder pauze en met publiek op anderhalve meter afstand. Waar normaal ruim tweehonderd spelers tegelijkertijd op het podium stonden, zullen er nu maximaal honderdvijfentwintig mensen samen optreden.

Bizarre periode

Aanvankelijk waren er vanaf 18 april achtenvijftig voorstellingen ingepland. Vanwege de aanhoudende pandemie, moesten de voorstellingen in april, mei en juni geschrapt worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Wij wilden per se de uitdaging aan gaan en nog dit jaar spelen. Tot 2025 wachten was geen optie. Wij voelen het als onze plicht om ons verhaal van hoop, liefde en vertrouwen juist in deze moeilijke bizarre periode te vertellen. Het is ook de enige mogelijkheid tot behoud van de Passiespelen, óók voor de toekomst”, aldus regisseur Cees Rullens.

Nieuwe editie

De voorbereidingen voor de Passiespelen Tegelen 2020 waren in maart 2018 al begonnen. Toen werden de vernieuwde teksten van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen al gepresenteerd.

Cees Rullens regisseert het passiespel met de titel Hem Achterna en zegt hierover: “Verrijkend is het lijdensverhaal altijd geweest. Deze nieuwe editie dwingt ons tot een confrontatie met onszelf. Het schuurt aan de binnenkant van onze ziel, want meer dan ooit gaat zijn verhaal over ons en over de keuzes die wij maken.

De veelkleurigheid van de samenleving destijds lijkt zoveel op de onze. Alle personages, groepen, belangen, emoties, alle liefde en haat: ze waren er toen, ze zijn er nu. De spanningen druipen van de eeuwenoude muren, zoals vooroordelen en angsten tegenwoordig huizen op vele straathoeken.

De nieuwe tekst is eigentijds en scherp, niets ontziend. Maar, tracht ook liefdevol openingen te vinden en kansen te zoeken. Gaan wij ze benutten of begrijpen we het nog steeds niet!”

Zitplaatsen

In totaal zal er 25 procent van de zitplaatsen benut worden. Bij versoepelingen van de coronamaatregelen zullen er meer plaatsen beschikbaar gesteld worden.