<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Trappisten Zundert hebben nieuwe abt

Peter Doorakkers 20 oktober 2020
image
De abdij Maria Toevlucht in Zundert. De monniken kozen vorige week Dom Guido Van Belle tot hun nieuwe abt. Foto: Abdij Maria Toevlucht

De trappisten van het Brabantse Zundert hebben een nieuwe abt. De monniken van de abdij Maria Toevlucht kozen vorige week Dom Guido Van Belle (1959) tot hoofd van hun kloostergemeenschap.

Dat maakt het bisdom Breda bekend op zijn site. Van Belle was sinds 2017 al tijdelijk overste van de abdij en is nu gekozen voor een periode van zes jaar.

Abtszegening in besloten kring

De Vlaamse monnik is hiermee de zevende abt sinds Maria Toevlucht in 1938 tot abdij werd verheven. Daarvoor was het een zogeheten priorij, in 1899 gesticht door trappisten uit de abdij Koningshoeven bij Tilburg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De speciale zegening die een nieuwe abt ontvangt, zal op 13 november zijn. Vanwege de coronamaatregelen wordt de plechtigheid in besloten kring gehouden.

Eeuwige geloften

De uit Ninove afkomstige Van Belle woont sinds 1995 in de Zundertse abdij. In 2001 verbond hij zich definitief aan de gemeenschap. Sinds 2005 is hij ook priester. Hij werd dat jaar gewijd door mgr. Tiny Muskens, de toenmalige bisschop van Breda.

Stilte, gebed en arbeid

Naast Van Belle telt de Zundertse kloostergemeenschap veertien monniken. Als trappisten leiden ze een leven volgens de Regel van de heilige Benedictus, gericht op stilte, gebed en arbeid. De trappisten van Zundert voorzien in hun levensonderhoud door een abdijwinkel, een bierbrouwerij en een gastenhuis te runnen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Monnikentips voor een lockdown

Eerder dit jaar publiceerde de site van het bisdom Breda al een interview met Van Belle. Als kloosterling, gewend aan een leven in afzondering, gaf hij tips om een lockdown goed door te komen.

Zo wees hij op het belang van een vast dagritme, loskomen van werk en niet voortdurend de prikkels van nieuwssites en sociale media zoeken.

Nieuwe abt Egmond

Eerder dit jaar kozen ook de benedictijnen van Egmond een nieuwe abt. Broeder Thijs Ketelaars volgde Gerard Mathijsen op als hoofd van de Sint-Adelbertabdij.

Bron: Bisdom Breda

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.