<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Tulpen uit Rotterdam: parochie helpt parochianen én boeren met actie

Sanne Gerrits 16 april 2020
image
De H. Johannesparochie steunt met de tulpenactie zowel bloemenkwekers als haar eigen parochianen. Foto: Rob Lijesen

In de Rotterdamse H. Johannesparochie hebben vrijwilligers tulpen rond gebracht aan parochianen. Zij steunen hier niet alleen eigen parochianen mee, maar ook de tulpenboeren uit de Bollenstreek, die het momenteel moeilijk hebben.

Inmiddels heeft de parochie bij de tulpenboeren tweehonderd bossen tulpen gekocht, en die vervolgens rondgebracht.

Steun van de tulpenboeren

Op de website van het bisdom Rotterdam vertelt pastoraal werker Rob Lijesen hoe hij op het idee kwam.

“Op televisie kwamen berichten dat tulpenboeren het ontzettend moeilijk hebben. Jarenlang heeft de Bollenstreek Rotterdam financieel ondersteund en dat waren grote bedragen. Daarom wilden we nu iets terug doen door bij hen tulpen te kopen. Het ‘netwerk van liefde’ waar de bisschop vaak over spreekt, gaat over de grenzen van de eigen parochie heen.”

Na contact met de diaken uit de Bollenstreek kreeg het plan handen en voeten. “Ik dacht ‘het is niet veel wat we doen voor de boeren’, maar volgens de diaken is het juist wél veel. Alleen al dat we laten zien dat we aan hen denken. Toen wij in Rotterdam het moeilijk hadden waren de bollenboeren er voor ons. Nu zij het moeilijk hebben, steunen wij hen met een gebaar. En dat gebaar wordt wel begrepen.”

Niet vergeten

Ook de vrijwilligers van de H. Johannesparochie, die vijf kerken telt, waren enthousiast. Zij werken nu allemaal samen om mensen die dat kunnen gebruiken, te verrassen met een palmtakje, een paaswens en een bos tulpen.

“Mensen zijn zo blij”, zegt Lijesen. “Ze hebben vaak wat angst als er een vreemde voor de deur staat, maar doen toch open. Er is dan een klein praatje over hoe het gaat. Zo ervaren mensen dat we hen niet vergeten zijn. En ook vrijwilligers zien elkaar weer even. Dat doet goed. Ik krijg er zelf ook energie van!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.