<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Twee nieuwe congregaties strijken neer in bisdom Rotterdam: ‘biedt mogelijkheden tot dialoog’

Luuk van den Einden 1 juni 2023
image
Bisschop Hans van den Hende bezocht op Tweede Pinksterdag de zusters SJMJ, een Indonesische congregatie die zich in Leiden gevestigd heeft. Foto: Bisdom Rotterdam - Petrus en Paulusparochie

Twee buitenlandse congregaties vestigen zich dit jaar in het bisdom Rotterdam. De komst van de vrouwelijke en mannelijke religieuzen “zal de aanwezigheid van het charisma van het religieuze leven in ons midden versterken”, aldus bisschop Hans van den Hende.

In Leiden heeft zich sinds kort een kleine gemeenschap van Indonesische zusters gevestigd. Zij zijn lid van de congregatie van de Zusters van Jezus, Maria en Jozef (SJMJ). In zekere zin is hun komst naar Nederland een terugkeer naar de wortels van de orde: die werd namelijk in 1822 in Amersfoort gesticht. In 2018 werd het bestuur van de congregatie naar Indonesië verplaatst.

Nauw contact

Volgens de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende is er nauw contact geweest met het bestuur van de orde rondom de komst van de zusters. “Er is een uitgebreide voorbereiding geweest in goede samenwerking met zuster Theresia Supryati, de huidige generaal-overste, met wie ik sinds mijn studie in Rome contact heb onderhouden”, schrijft hij in een brief aan alle religieuzen in het bisdom.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De pas aangekomen zusters verblijven nu in Nederland op basis van een tijdelijk visum. Volgens de bisschop is het de bedoeling dat ze hier gaan studeren, om de opgedane kennis in Indonesië in te zetten voor het werk van hun congregatie. Ook zullen ze bij de Leidense Petrus- en Paulusparochie betrokken zijn. “Tevens biedt de vertrouwdheid van de zusters met een cultuur van interreligieuze uitwisseling mogelijkheden tot dialoog”, schrijft Van den Hende.

‘Charisma versterkt’

Na de zomer zullen ook een aantal leden van de paters assumptionisten in het bisdom neerstrijken. Het is de bedoeling dat zij ergens in de omgeving van Den Haag gaan wonen; naar een geschikte woonlocatie wordt nog gezocht.

De paters assumptionisten zijn een uit Frankrijk afkomstige congregatie. De religieuzen die naar Den Haag komen, zijn van origine Belgisch en Congolees en zullen zich wijden aan het pastoraat in de Franstalige Tous les Saintsparochie in Den Haag.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Door de komst van deze nieuwe gemeenschappen zal de aanwezigheid van het charisma van het religieuze leven in ons midden worden versterkt”, schrijft bisschop Van den Hende. Tot slot spreekt hij de hoop uit dat de reeds aanwezige religieuzen in het bisdom de start van de nieuwe religieuzen met hun gebed willen begeleiden en dankt hij hen voor hun aanwezigheid en inzet.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.