De voormalig pastoor van de Amsterdamse Vredekerk, Pierre Valkering, wil zijn pastorie niet verlaten, alhoewel de rechter hem daar op 30 december opdracht toe gaf. De termijn loopt af en Valkering hangt nu uitzetting door een deurwaarder boven het hoofd. Die zal vrijdagochtend bij hem aankloppen.
Valkering werd in mei 2020 ontslagen als pastoor en hem werd toen gevraagd de pastorie voor 15 november te verlaten. Hij kreeg van het bisdom, dat een zorgplicht voor zijn priesters heeft, een alternatieve woning aangeboden.
De geschorste priester gaf geen gehoor aan de herhaaldelijke verzoeken, waarna het bisdom naar de Amsterdamse voorzieningenrechter stapte. Die stelde het bisdom op 30 december in het gelijk en oordeelde dat Valkering de pastorie – die eigendom is van de parochie – voor 12 februari moest verlaten.
Aanleiding voor het geschil is de vertrouwensbreuk die bijna twee jaar geleden ontstond tussen de priester en de toenmalige bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. Jos Punt.
Valkering vierde in maart 2019 zijn 25-jarig priesterjubileum in een bomvolle Vredeskerk. Daar publiceerde hij zijn autobiografie Ontkleed niet naakt staan. In het boek schrijft hij over zijn ontluikende seksualiteit, zijn bezoeken aan gaysauna’s en darkrooms en over zijn pornoverslaving.
De openhartige onthullingen sloegen in als een bom. De bisschop was niet op de hoogte van het boek en de inhoud ervan. Een dag na de presentatie zette hij Valkering op non-actief wegens het schenden van zijn celibaatsgelofte en vroeg hem een bezinningsperiode te nemen.
Tegen die beslissing ging Valkering in beroep bij de Congregatie voor de Clerus in Rome, waar hij uiteindelijk echter bakzeil haalde.
Volgens bisdomwoordvoerder Jan-Willem Wits houdt de huidige Haarlemse bisschop, Mgr. Jan Hendriks, de deur op een kleine kier. Hij dringt bij Valkering aan op bezinning over de vraag of hij als priester, met het bijbehorende celibaat, verder wil leven.
“De bisschop hoopt op vertrouwensherstel en een mogelijk nadenken over een nieuwe benoeming, echter wel buiten de parochie”, vertelt Wits, eraan toevoegend dat Hendriks weinig zicht op het bezinningstraject heeft.
De bisschop vindt het een verschrikkelijke situatie en zegt er alles aan gedaan te hebben om de inzet van de rechter, en mogelijk ook de deurwaarder, te voorkomen.
“Maar”, schrijft hij, “wanneer iemand zich blijft verzetten tegen onvermijdelijke consequenties van persoonlijke keuzes om een eigen weg te gaan die niet strookt met de voorschriften van onze Kerk, dan is zoiets op een zeker moment niet meer vol te houden. We verkeren nu al bijna twee jaar in een soort van niemandsland. Nu is voor alle betrokkenen het moment gekomen om knopen door te hakken. Ik hoop dat Pierre Valkering bereid is om hiervoor een open en eerlijk gesprek aan te gaan.”
Valkering zelf wilde desgevraagd niet reageren op de kwestie. Hij verwees naar een woordvoerder, die echter niet bereikbaar was.
Pierre Valkering studeerde theologie aan de toenmalige Katholieke Theologische Hogeschool van Amsterdam. In 1994 werd hij in de Amsterdamse Nicolaaskerk tot priester gewijd. Datzelfde jaar werd hij benoemd in de parochie Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede (Vredeskerk).
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.