<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Unieke plechtigheid’: na drie jaar eindelijk altaarwijding in Heel

Luuk van den Einden 22 december 2022
image
Het hoogaltaar van de Sint-Stephanuskerk in Heel wordt op Tweede Kerstdag gewijd. Altaarwijdingen worden tegenwoordig nog maar zelden uitgevoerd. Foto: Facebook - Sint-Stephanusparochie Heel

Op Tweede Kerstdag zal in het Limburgse Heel het hoogaltaar van de Sint-Stephanuskerk gewijd worden. Hulpbisschop Everard de Jong zal de bijzondere wijding, die tegenwoordig nog maar zelden voorkomt, uitvoeren.

Het hoogaltaar is afkomstig uit de kapel van Huize Sint-Joseph, een voormalig verzorgingstehuis voor mannen met een verstandelijke beperking in Heel. In 2016 werd de kapel gesloopt, waarop het hoogaltaar aan de Sint-Stephanusparochie werd aangeboden. Na enige jaren in de opslag begon men met de restauratie van het altaar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aanvankelijk zou het altaar op Tweede Kerstdag 2019 geconsacreerd worden, maar omdat de restaurateur mogelijk niet op tijd klaar zou zijn voor die datum, werd de wijding verschoven. Vervolgens moest de wijding opnieuw verzet worden vanwege de coronapandemie. Volgens de website van het bisdom Roermond noemt bisschop Harrie Smeets, die oorspronkelijk de wijding zou uitvoeren, van “het-altaar-dat-maar-niet-gewijd-wil-worden”.

Markante gebeurtenis

Pastoor-deken Wim Miltenburg van de parochiefederatie Emmaüs, waartoe de Stephanusparochie in Heel behoort, legt op de site van het bisdom uit waarom de altaarwijding zo’n markante gebeurtenis is. “Een altaarwijding komt in onze dagen niet vaak voor; het is een unieke plechtigheid die nu plaatsvindt”, schrijft hij.

De consecratie van een hoogaltaar wordt altijd door een bisschop gedaan; in Heel zal hulpbisschop Everard de Jong de honneurs waarnemen. Er is gekozen om de wijding op 26 december plaats te laten vinden omdat dat de feestdag is van de heilige Stephanus, de patroon van de parochie van Heel.

Relieken onder de altaarsteen

“Bij een altaarwijding wordt het altaar besprenkeld met wijwater en gezalfd met heilige olie, zoals dat ook bij een doopsel gebeurt”, legt Miltenburg uit. Normaliter worden daarbij ook relieken van heiligen onder een altaarsteen geplaatst, maar dat zal maandag niet gebeuren: “Omdat het om een volledig gerestaureerd, maar toch al bestaand altaar gaat, plaatst de bisschop er geen nieuwe relieken in.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Miltenburg zijn er al relieken aanwezig onder de altaarsteen van het Heelse hoogaltaar, maar onduidelijk is aan welke heilige die toebehoren. “Het is jammer dat we niet hebben kunnen achterhalen van welke heilige die relieken zijn”, schrijft de deken.

De eucharistieviering waarin het hoogaltaar wordt gewijd, begint op Tweede Kerstdag om 11:00 en is voor iedereen toegankelijk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.