<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Vandalisme schrikt parochie in Etten-Leur op

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 februari 2023
image
Vrijdag 17 februari werd tegen middernacht de entree van de Sint-Lambertuskerk in Etten-Leur met verf besmeurd. Of en hoe de schade hersteld kan worden is "voor ons ook nog de vraag", zegt secretaris Jos Snijders. Foto: Heilige Mariaparochie, Johan Snijders

De entree van de Sint-Lambertuskerk in Etten-Leur is vrijdagavond flink met verf beklad. “De herstelkosten kunnen we er nu niet meer bij hebben”, zegt secretaris Johan Snijders van de Heilige Mariaparochie. Onlangs werd een restauratie van zes jaar aan de kerk afgerond.

Of en hoe de schade hersteld kan worden “is voor ons ook de vraag”, vertelt Snijders bij navraag. De verf is in de natuurstenen pilaren bij de hoofdingang getrokken. “Die natuursteen is poreus en het is nog maar de vraag of de verf hieruit weggehaald kan worden.”

Verf, beits en allerlei spullen

Snijders trof zaterdagochtend een enorme ravage aan toen hij poolshoogte ging nemen bij de Sint-Lambertuskerk, die onderdeel van de Heilige Mariaparochie is. “De deuren, de pilaren, de trap, het beeld, alles zat onder de verf. Er was zelfs verf onder de deur naar binnen gelopen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De dader had meerdere kleuren verf en tuinbeits gebruikt. Ook had hij allerlei spullen achtergelaten: boeken, kaarsen, een laptop, een tas met potten verf en zelfs een gebroken pot met groente, vertelt Snijders.

Ontspoord

De politie heeft vrijdag laat op de avond de dader na een melding op heterdaad betrapt. Zaterdag is tegen de man een proces-verbaal opgemaakt. “Voor zulke daden worden mensen niet vastgehouden. We hebben nog geen idee om wie het gaat of wat zijn motief is.”

Snijders vermoedt dat de dader ontspoord is en eigenlijk hulp nodig heeft. Want, zo vertelt hij, de man had een tekst op de bestrating gespoten waarop staat: “De mens is het wreedste dier, wist je dat?”

Dit vandalisme staat helemaal los van carnaval, zegt Snijders, maar “het drukt er wel een stempel op”. Het moment kon ook niet slechter. “We hebben net een zesjarige restauratie achter de rug, nu worden we op zoiets getrakteerd.” Het grootste deel van die restauratie betrof uitgerekend de buitenzijde van het gebouw.

Niet verzekerd

Hoe hoog de kosten voor de herstelwerkzaamheden zijn, durft Snijders niet te zeggen. Een gespecialiseerd bedrijf gaat ernaar kijken. “Het zou zomaar eens twintig- tot dertigduizend euro kunnen gaan kosten.”

Op welke manier dat betaald moet worden, weet Snijders ook niet. “Voor dit soort dingen zijn we niet verzekerd. Maar we kunnen de kosten er in deze tijd niet meer bij hebben.” Uiteraard wil de parochie de dader aansprakelijk stellen, ook al weet nog niemand hoe dat zal uitpakken. Snijders overweegt om een crowdfundingsactie te starten.

https://www.kn.nl/donaties/

Op dit moment ligt de eerste prioriteit bij het netjes maken van de entree. “Als we nu een uitvaart hebben, kunnen de mensen niet via het hoofdportaal naar binnen.” De klussengroep is al aan het werk gezet in de hoop dat mensen met Aswoensdag weer via een fatsoenlijke entree de Mis in de kerk kunnen bijwonen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.