<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Verbonden blijven’: online feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 februari 2021
image
Archiefbeeld uit 2014: pelgrims en hun verzorgers in het Zuid-Franse heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (11 februari) is dit jaar vanuit de Lourdeskerk in Maastricht online te volgen. Een Mariaprogramma met gedichten, verhalen, zang en muziek gaat aan de Eucharistieviering vooraf.

Zo’n zeshonderd mensen bezochten doorgaans deze Mis met ziekenzegening, die gevierd wordt op de dag van de eerste verschijning aan Bernadette Soubirous, in 1858. Dit jaar kan de Mis vanwege het coronaprotocol niet door zoveel mensen bezocht worden. Online kan dat echter wel.

Aangehaakt en verbonden blijven

De organisatie, het Huis voor de Pelgrim en pastoor Mattie Jeukens van de Lourdesparochie denken dat er veel behoefte is aan een gelivestreamde Lourdesviering.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De reguliere online vieringen worden erg goed bekeken. Tegenwoordig hebben ook veel ouderen op één of andere manier een apparaat om aangehaakt te blijven”, vertelt voolrichter Matheu Bemelmans van Huis voor de Pelgrim (HvdP).

Een online Lourdesviering in mei vorig jaar vanuit de Lourdesgrot in Valkenburg werd door veel mensen gevolgd, zegt hij. En de KRO-uitzending op tv van een Lourdesviering vanuit Vinkenveen werd eind vorig jaar door ongeveer 140.000 mensen bekeken. “Mensen willen graag verbonden blijven”, verklaart Bemelmans.

De zegening

De mogelijkheid voor een persoonlijke ziekenzegening na afloop van de viering is er bij een livestream niet. De pastoor zal de ziekenzegening overbrengen aan de hele groep kijkers. “De gevoelswaarde zal anders zijn, maar het is een alternatief voor geen zegening”, zegt Bemelmans.

Op de feestdag vindt normaliter ook een internationaal congres in het Zuid-Franse Lourdes plaats. Bijna duizend afgevaardigden van bedevaartorganisaties en pelgrims komen dan samen om de plannen voor het aankomende bedevaartseizoen te maken. Dit jaar zal ook het congres online plaatsvinden, komende donderdag en vrijdag.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het HvdP heeft al het een en ander aan plannen klaarliggen: zeven bedevaarten in september en oktober naar Lourdes en een tv-uitzending op 14 september vanuit de grot in Lourdes.

Kleinere groepen

“Wij gaan ervan uit dat na de zomer er weer met groepen gereisd kan worden,” vertelt Bemelmans. “Maar”, voegt hij eraan toe, “we verwachten wel dat de groepen kleiner zullen zijn dan dat we gewend zijn. Voor zieken en gehandicapten zullen bepaalde coronamaatregelen lastig zijn.”

Voor de thuisblijvers komt er een alternatief. Het bedevaartsoort beschikt over goede technische voorzieningen om alles vanuit huis mee te kunnen beleven, aldus Bemelmans.

Mariaprogramma

De online Lourdesviering start op 11 februari om 12.00 uur met rozenkransgebed. Vanaf 12.20 uur volgt een programma met gedichten, verhalen over Lourdes en Marialiederen. Om 14.00 uur treedt sopraan Bianca Lenssen op. Vanaf 14.30 uur wordt het verhaal van de verschijningen aan Bernadette verteld. Om 15.00 uur volgt dan de Lourdesviering met ziekenzegening.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.