<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Vlaamse basiliek zamelt geld in voor kapel met reliek Johannes Paulus II

Sanne Gerrits 20 februari 2020
image
Paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Polen in 1979 Foto: CNS Photo - Chris Niedenthal

De gelovigen van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe van Dadizele zamelen geld in voor een kapel ter ere van heilige paus Johannes Paulus II.

De kapel zal een reliek van de Poolse paus bevatten, meldt de VRT.

Enkele haartjes van de paus

Het West-Vlaamse Mariabedevaartsoord verwierf met behulp van stichting Pro Petri Sede en bisschop Lode Aerts van Brugge enkele haartjes van de in 2014 heilig verklaarde paus. De reliek is door het Brugse atelier Slabbinck in een houder geplaatst. Die heeft de vorm van de handen van Johannes Paulus II, steunend op zijn bisschopsstaf.

Daarnaast zullen in de nieuw in te richten kapel van de basiliek een grote glazen kast en een geschilderd drieluik geplaatst worden. Daarop zullen Maria, Johannes Paulus II en de basiliek te zijn.

Acties voor de laatste loodjes

Aanjager van het project is priester Wim Vangheluwe. Hij vertelde omroep VRT dat er nog 7000 euro nodig is om het project te kunnen voltooien. “Het grootste deel is al binnen, het zijn de laatste loodjes. We houden ook nog een tweedehandsboekenverkoop en andere acties.”

‘Niet op kosten van de belastingbetaler’

Voor het resterende bedrag vraagt hij ook katholieken om een bijdrage te doen. “Wij zijn in 2020. De kerk ligt gevoelig bij een aantal mensen. Wij willen dit project zeker niet realiseren op kosten van de belastingbetaler. Wij willen dat respecteren. Daarom doen wij oproep tot mensen die wel geloven in het project en die dat willen steunen.”

Reliek ‘JP II’ in Nederland

In Nederland is al een reliek van paus Johannes Paulus II uitgesteld ter verering. Het houdertje met daarin een bloeddruppel van de heilige is bevestigd op de sokkel van een beeld van de paus. Dat werd onlangs in de Bossche Sint-Janskathedraal ingezegend.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.