<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Vlaamse processies en jeugdorganisaties erkend als immaterieel erfgoed

KN Redactie 3 juli 2024
image
De Hanswijkprocessie in Mechelen, een van de drie processies die tot immaterieel erfgoed zijn verklaard. Foto: Duplie - Wikimedia Commons

De Vlaamse minister van Cultuur heeft drie processies aangemerkt als immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Ook de Vlaamse Jeugdbewegingen, waarvan een deel katholieke wortels hebben, behoren nu officieel tot het immaterieel erfgoed.

De eeuwenoude Sint-Leonardusprocessie van Zoutleeuw is een van de betreffende processies. Het evenement vindt jaarlijks plaats op Tweede Pinksterdag en gedenkt de plaatselijke patroonheilige.

750ste verjaardag

De traditie gaat terug tot het jaar 1274. Dit jaar vierde de omgang zijn 750ste verjaardag. Daarmee behoort de processie tot de oudste van het land.

De Hanswijkprocessie in Mechelen is meer dan 750 jaar oud en vindt jaarlijks plaats op de zondag voor Hemelvaartsdag. De optocht siert de straten met kleurrijke kostuums, muziek, en historische taferelen. Met gebed, muziek, dans en woord, brengt de processie Bijbelse en historische taferelen tot leven.

Patroonheilige

De jaarlijkse Sint-Hubertusprocessie in Elewijt (Zemst) eert Sint-Hubertus, de patroonheilige van de parochie. De processie bestaat al ruim 400 jaar en vindt zijn oorsprong in de verering van Sint-Hubertus als beschermer tegen hondsdolheid. De processie trekt elk jaar op Tweede Pinksterdag door Elewijt.

Ook de Jeugdbewegingen in Vlaanderen zijn vanaf nu aangemerkt als immaterieel erfgoed. Veel van deze jongerenverenigingen hebben een katholieke signatuur. Volgens de Vlaamse minister van Cultuur dragen deze organisaties bij aan persoonlijke groei en maatschappelijk engagement onder jongeren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.