<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Voorwaardelijke boete voor man die Volendamse pastoor aanviel

Luuk van den Einden 4 juni 2024
image
De politierechter heeft de 34-jarige man die in januari de Volendamse pastoor Dominiek Deraeve aanviel veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 600 euro. Foto: Towfiqu barbhuiya - Pexels

De 34-jarige man die in januari de Volendamse pastoor Dominiek Deraeve aanviel, is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 600 euro. De dader blijkt met psychische problemen te worstelen en al langer voor overlast te zorgen.

Jeroen H. is gisteren door de politierechter in Alkmaar veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 600 euro voor het slaan van pastoor Dominiek Deraeve in de Volendamse Sint-Vincentiuskerk. Op 31 januari viel H. Deraeve aan toen die in de kerk bezig was met de voorbereidingen voor een uitvaart.

H. blijkt al langer voor overlast te zorgen in Volendam: hij heeft ernstige psychische problemen en gebruikt drugs. “De bewoners zijn hem zat en neigen naar eigenrichting, en dat is ook niet de bedoeling”, heeft de rechter volgens het lokale medium Groot-Waterland gezegd bij de zitting.

Verward en agressief

H. was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak, omdat hij in een psychiatrische instelling zit. De politierechter houdt hem ondanks zijn problemen wel verantwoordelijk voor het geweld en heeft hem daarom de voorwaardelijke boete opgelegd, die hij niet hoeft te betalen zolang hij niet opnieuw de fout ingaat.

Ook tijdens de aanvaring met Deraeve maakte H. een verwarde en agressieve indruk. Hij was op het priesterkoor geklommen en haalde uit het niets uit toen Deraeve hem aansprak. De priester werd in zijn nek geraakt en viel op de grond; omstanders konden de dader snel overmeesteren.

‘Niet in de steek laten’

De uit België afkomstige Deraeve was op het moment van de aanval net een paar dagen werkzaam in Volendam: op 3 februari zou pas zijn installatiemis gevierd worden. Ondanks het incident besloot Deraeve de uitvaartmis voort te zetten. “De familie was enorm bedroefd”, gaf hij als reden. “Je kunt die mensen toch niet in de steek laten?”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Deraeve benadrukte na het incident dat hij de aanval niet persoonlijk opvatte, maar wel als een aanval op zijn functie. Hij heeft daarom aangifte gedaan wegens verstoring van de eredienst.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.