<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Wat hier gebeurt was vijftig jaar geleden ondenkbaar’

KN Redactie 28 januari 2019
image
Oud-Deken Theo Willemsen spreekt de aanwezigen toe in Cadier en Keer Foto: seminarie Redemptoris Mater

Voor het twaalfde jaar op rij organiseerden de Nederlandse bisdommen activiteiten rondom de Dag van het Jodendom. Op zondag kwamen Joden en katholieken samen in het Grootseminarie Redemptoris Mater van het bisdom Roermond.

Het seminarie in Cadier en Keer is al enkele jaren gastheer van het evenement in het bisdom. Zo’n vijftien seminaristen afkomstig uit verschillende landen volgen hier de opleiding om tot priester te worden gewijd voor de Nederlandse Kerk. De seminariegemeenschap heeft een bijzondere affiniteit met het Jodendom, vertelt de Poolse rector Stanislaw Kielek. “Binnen de Neocatechumenale Weg hebben wij de liefde voor het Joodse volk, onze oudere broeders in het geloof, kunnen herontdekken.”

Toenadering

Tijdens de middag  werden enkele fragmenten getoond van de symfonie Het lijden van de onschuldigen, die eerder dit jaar werd uitgevoerd in Berlijn. Het muziekstuk, gecomponeerd door Kiko Argüello, bracht een toenaderingsproces op gang tussen Joden en katholieken.

“Deze symfonie over het lijden van Christus en Maria, die haar zoon ziet sterven, vond op onverwachte wijze respons onder vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap”, legt Kielek uit. “Ze voelden door de muziek een erkenning voor het lijden van dat de Holocaust bracht. Argüello besloot het muziekstuk op te dragen als een muzikaal geschenk aan het Joodse volk.”

Nostra Aetate

Na een lezing van de voormalige voorzanger van de Synagoge in Tilburg, Jochanan Belinfante over het jaarthema ‘Lernen’, sprak Kielek over het belang van de Heilige Schrift voor katholieken. De rector noemde dit samen met het “historische” conciliedocument Nostra Aetate, een van de belangrijkste aanbevelingen van het Tweede Vaticaanse Concilie.

“Iedere week komt onze seminariegemeenschap samen om het Woord van God te bestuderen. Wij noemen dit de ‘scrutatio’, Latijn voor Bijbelstudie. Daarbij staat een vraag centraal: ‘Wat wil God mij zeggen met dit Woord?’”, aldus de rector. “Het Woord van God heeft een direct verband met de gebeurtenissen in ons dagelijks leven en heeft de kracht om ons leven te verlichten”.

‘Nieuwe relatie met Jodendom’

De dag werd georganiseerd door de Resonansgroep Kerk en Jodendom van het bisdom Roermond. “Na eeuwen van verwijdering, antisemitisme en vervolging die mede tot het dieptepunt van de Holocaust hebben geleid, heeft het Tweede Vaticaanse Concilie daar afstand van genomen”, aldus voorzitter Theo Willemsen. “Daarmee is een nieuwe positieve relatie met het Jodendom begonnen. De Dag van het Jodendom is daar een van de tekenen van.”

Ter afsluiting bood de seminariegemeenschap een diner aan, waarbij de seminaristen enkele Joodse liederen speelden. Kielek: “We ervaren dat we broeders van elkaar zijn. Wat hier gebeurt was meer dan vijftig jaar geleden ondenkbaar.”

Ook bisschop Harrie Smeets van Roermond woonde de ontmoeting bij. Smeets gaf aan blij te zijn met het initiatief in zijn bisdom, en sprak over het belang om samen op dezelfde weg door te gaan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.