<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Weer doen wat we gewend zijn’: Alkmaar heeft ‘coronaproof’ wijwater

Sanne Gerrits 25 augustus 2020
image
Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten zegent de 'wijwaterzuil' van de Alkmaarse Laurentiuskerk.

De Alkmaarse Laurentiuskerk heeft een primeur: in het gebouw staat een wijwater-dispenser die ‘coronaproof’ is. Hierdoor kunnen parochianen op hygiënische wijze weer wijwater gebruiken.

Met één stap op een pedaal kan het klassieke gebruik van wijwater, dat sneuvelde in de kerkelijke coronaprotocollen, weer opgepakt worden.

Oplossing voor ‘wijwaterprobleem’

Trotse eigenaar pastoor Jan-Jaap van Peperstraten kreeg al heel wat reacties via sociale media en via lokale kranten. Hij vindt het leuk een creatieve oplossing te hebben gevonden voor het “wijwaterprobleem”.

Veel katholieke gebruiken in de kerk, zoals het zich bekruisen met wijwater om het doopsel te gedenken, sneuvelden om hygiënische redenen tijdens de opkomst van het coronavirus.

Zoeken

“Het wijwater verdween vrij vroeg in de crisis uit de kerken. We zijn meteen gaan zoeken naar een oplossing. Zeker nu het kerkelijk leven weer is opgestart, hebben wij die gevonden met onze ‘wijwaterzuil”, vertelt Van Peperstraten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een Duitse website voor liturgische objecten bracht de parochie op het idee. “Zoiets moet er toch ook zijn in Nederland?”, vroeg de pastoor zich af.

Roestvrijstalen zuil

Er werd contact gelegd met Bravilor, een producent van koffiezetapparaten en hygiënezuilen uit Heerhugowaard. Met een paar aanpassingen hebben zij van een zeepdispenser een wijwaterzuil weten te maken.

De roestvrijstalen zuil sproeit wat wijwater op de hand bij een stap op de pedaal.

Interesse van andere priesters

Een aantal collega-priesters van Van Peperstraten heeft al interesse getoond in de zuil.

“Ze vragen dan wat het kost en waar ik hem vandaan heb. De coronamaatregelen kunnen nog een hele tijd duren. Het is leuk dat we voor een paar honderd euro weer een stukje kunnen doen wat we gewend zijn. We kunnen ons aanpassen aan de omstandigheden en toch Kerk blijven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.