fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Wegen met zegen: een Betuwse pelgrimsroute die verbindt

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 mei 2022
image
De eerste pelgrimsroute door de Over-Betuwe is met ingang van 15 mei 2022 een feit: Wegen met zegen. Foto: via Wegen met zegen

Wie zich wil bezinnen tijdens een wandeling dwars door de Over-Betuwe kan vanaf aanstaande zondag zijn hart ophalen: de 150 kilometer lange pelgrimsroute Wegen met zegen wordt die dag officieel geopend. De ceremonie vindt plaats in de Nijmeegse Antonius van Paduakerk.

De route is onderverdeeld in elf etappes die elk tussen de tien en achttien kilometer lang zijn. De etappes leiden van kerk naar kerk. Onderweg is er aandacht voor het landschap, de geschiedenis van de streek en spiritualiteit.

In eigen achtertuin

Het begon als een klein oecumenisch initiatief tijdens de coronapandemie. “Er was niet veel mogelijk in die tijd”, vertelt Margreet Sanders, één van de initiatiefnemers en pastoraal werker bij de Maria Magdalenaparochie in de gemeente Overbetuwe. “We zagen echter wel dat wandelen in die tijd een enorme opleving doormaakte.”

Met dominee Wilma Hartogsveld van de protestantse streekgemeente de 4-plek en Corné van Iersel van de Nijmeegse Antonius van Paduakerk kwam ze op het idee van een pelgrimsroute in de eigen achtertuin.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De streek Over-Betuwe heeft een rijke geschiedenis op het gebied van het christendom en er is hier in de oorlog veel gevochten. Daarbij is het landschap met al zijn rivieren, monumentale boerderijen, kronkelweggetjes en boomgaarden prachtig om doorheen te lopen”, legt Sanders uit.

“We denken dat zo’n route een goede manier is om als kerk op een andere manier in de wereld present te zijn.”

Kennismaken en verbinden

De initiatiefnemers hopen met de pelgrimsroute mensen te verbinden: katholieken, protestanten en niet-gelovigen. Dat lijkt nu al gelukt. Zo’n 75 katholieke parochianen en protestantse gemeenteleden gingen op verkenning en liepen de route.

“Zij kennen hun omgeving als geen ander. Zij weten waar de oude karresporen liggen, zij kennen de verhalen die schuilgingen achter de stenen van kapelletjes.”

Foto's: via Wegen met zegen

De initiatiefnemers hopen dat het lopen van de route voor niet-religieuze wandelliefhebbers een “hernieuwde kennismaking met de christelijke traditie” zal zijn. De route voert namelijk ook naar zo’n veertig verschillende kerken en kapellen, langs het dominicanenklooster in Huissen en langs pleisterplaats Ressen.

‘Net als bij Santiago’

Voor verbinding is ontmoeting belangrijk, vindt Sanders. Daarom zal het aantal ontmoetingsplaatsen langs de route na verloop van tijd uitgebreid worden. Vanaf 15 mei zal er iedere maand in de Antonius van Paduakerk een vertrekceremonie plaatsvinden om de pelgrims op weg te zenden.

In de oude pastorie van deze kerk is een pelgrimshuis gemaakt waar mensen kunnen ontbijten en op den duur kunnen overnachten.

Sanders verwacht dat er ook parochianen zullen zijn die een slaapplek voor de pelgrims beschikbaar gaan stellen. “Net als bij pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.”

Verwachting overstegen

Naar verwachting zal de route door zo’n duizend pelgrims en gewone wandelaars per jaar gelopen worden. Maar nu al, voor de officiële opening, is Wegen met zegen door enkele honderden mensen bewandeld.

“Het begon als een klein oecumenisch initiatief, maar het is inmiddels een grote organisatie geworden.” Sanders doelt hiermee ook op de realisatie van de website met webshop, het wandelboekje en een Pelgrimsboekje. “We hebben zelfs al een secretaresse.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Toch begint nu het echte werk pas, zegt Sanders. “Door de hele Over-Betuwe kom je onze bebording tegen die de vrijwilligers overal hebben geplaatst. Dat moet natuurlijk allemaal onderhouden worden. Ook hebben we nu al een fietsroute.”