<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie: ‘Geef gezinnen alle ruimte’

KN Redactie 3 november 2018
image
“Het gezin draagt de samenleving door de opvoeding, verzorging en socialisatie van burgers en vormt haar meest waardevolle sociaal kapitaal”, stelt Laurens Wijmenga van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. (Foto: unsplash.com - Rhone)

“De meerderheid van de mensen in de actieve levensfase woont nog steeds in gezinsverband. De overheid moet hier rekening mee houden.” Dat is een van de conclusies van de studie Gezinskapitaal van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

De studie werd vrijdag gepresenteerd in Amersfoort tijdens een gelijknamig congres. In het rapport roept auteur Laurens Wijmenga de overheid op om alle ruimte te geven aan gezinnen.

Gezinnen staan steeds meer onder druk

“Het gezin draagt de samenleving door de opvoeding, verzorging en socialisatie van burgers en vormt haar meest waardevolle sociaal kapitaal”, concludeert Wijmenga, wetenschappelijk medewerker van het WI van de ChristenUnie. Toch staan volgens de studie gezinnen steeds meer onder druk, niet in de laatste plaats door de overheid.

“De overheid moet gezinnen de ruimte en de mogelijkheden geven om hun eigen verantwoordelijkheden na te komen”, schrijft Wijmenga. Daarbij kan gedacht worden aan “een ruim financieel toegankelijk aanbod van ondersteuning bij de opvoeding en partnerrelatie”, en “het verlichten van tijdsdruk onder gezinnen, onder meer door uitbreiding en bundeling van verlofregelingen”.

Evenwichtige belastingdruk voor gezinnen

Ook pleit Wijmenga voor “evenwichtige belastingdruk voor gezinnen” en “een breed en gedragen visie op de rol van het gezin in de samenleving, als fundament voor een consistent en duurzaam gezinsvriendelijk overheidsbeleid”.

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa staan gezinnen onder druk. Dat stelt de president van de koepel van katholieke gezinsorganisaties FAFCE, Antoine Renard, deze week in Katholiek Nieuwsblad.

Katholieke gezinsorganisaties uit heel Europa willen daarom het gezin krachtig op de Europese agenda zetten. “De oplossing voor veel problemen is te vinden in de kracht van het traditionele gezin”, aldus Renard. Hij ziet dat steeds meer katholieken en protestanten lobbyen voor pro-gezinsbeleid op Europees niveau.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.