fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Willibrordprocessie trekt voor de 17e maal veel bekijks in Utrecht

Carolien Paasman 9 september 2019

Geloof mag gezien worden! Dat was het motto van de Sint Willibrordprocessie die zondagmiddag voor de zeventiende keer in Utrecht plaatsvond.

Ruim voor het vertrek om 16.00 uur speelde Muziekvereniging Sint Carolus uit Montfoort tegenover het Sint Janskerkhof, bij het beeld van de Heilige Willibrord te paard.

Nieuwsgierige studenten en gasten op de zonovergoten terrassen halen hun mobieltjes tevoorschijn als de stoet de hoek omkomt met de schrijn van de eerste verkondiger van het christelijk geloof in onze streken. De geloofsgetuigenis wordt gezien, gefotografeerd, gefilmd en gedeeld op social media.

Wolken wierook in de najaarszon

Twee agenten met fiets houden het verkeer tegen als mgr. Ted Hoogenboom de deelnemers welkom heet, met hen bidt en zingt. Een oproep om op weg te gaan klinkt: goed aansluiten en graag met zijn vieren naast elkaar. De mensen langs de kant lijken vooral verbaasd, een enkeling vraagt de processiegangers wat er gaande is. De najaarszon maakt wolken wierook zichtbaar.

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjestoetsen om te bladeren] De Sint Willibrordprocessie trekt door de straten van Utrecht (Foto's: Carolien Paasman)

Twee priesters voegen gehaast in. Ze zijn pas een week geleden begonnen met hun werk in Nederland en hadden moeite om de weg te vinden. Gelukkig is de Dom niet te missen en gaan ze geruisloos op in het grote geheel.

‘Wees onze voorspraak’

Als de processie het Domplein bereikt, luiden de klokken van de Dom feestelijk. Biddend en zingend trekt het gezelschap de Korte Nieuwstraat door. Het ‘Wees onze voorspraak’ klinkt luider naarmate de stoet de Sint Catharinakathedraal nadert. Het orkest stelt zich op voor de kerk terwijl de processiegangers naar binnen gaan.

In de kathedrale kerk is een vesperviering met hulpbisschop Hoogenboom. Na afloop is iedereen welkom om onder het genot van een kop koffie, thee of een drankje terug te kijken op deze zonovergoten gebeurtenis.