<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Zes eeuwen kloosterhistorie per muisklik toegankelijk gemaakt

KN Redactie 8 november 2019
image
Initiaal uit een gezangenboek Foto: BHIC

De geschiedenis van de norbertinessen van klooster Sint-Catharinadal is sinds woensdag deels online te volgen. Het kloosterarchief tot pakweg 1900 is op internet toegankelijk gemaakt.

Het archief was tot voor kort alleen in te zien in de priorij zelf, die in het Brabantse Oosterhout ligt. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft echter sinds 2016 gewerkt aan de digitalisering ervan. Van de ruim 52.000 stukken in het kloosterarchief, zijn er 1049 gedigitaliseerd.

Het digitale archief werd woensdag bij het BHIC in Den Bosch gepresenteerd.

Klooster met een roerige geschiedenis

Sint-Catharinadal kent een roerige geschiedenis, die teruggaat tot in de dertiende eeuw. Die geschiedenis heeft zijn neerslag gehad in een groot archief, dat voor onderzoekers van uiteenlopende disciplines interessant is.

image
Kaart van het kasteeltje van Oosterhout, waar de zusters in 1647 naartoe verhuisden. Foto: BHIC

Politieke en religieuze onrust

De geschiedenis van het klooster begint in 1271 met een groep vrouwen die bijeenkomt in een kapel in de omgeving van Wouw en Roosendaal. Niet lang daarna werden zij opgenomen in norbertinessen-orde.

Al snel verhuisden ze naar Breda, waar rond de Reformatie politieke en religieuze onrust ontstond. Spanjaarden en Staatse troepen vochten om Breda en de stad wisselde herhaaldelijk van bestuur.

image
Kaart van de turfvaart van Roosendaal Foto: BHIC

Verhuizing naar Oosterhout

Het leidde ertoe dat de zusters in 1647 naar Oosterhout verhuisden, waar ze nog altijd verblijven. Daarmee is Catharinadal het enige klooster dat sinds die tijd onafgebroken heeft kunnen blijven functioneren.

Ook in de Franse tijd werd het klooster in zijn voortbestaan bedreigd, maar het kon blijven bestaan omdat de zusters ook een school runden.

Bekend vanwege de wijn

Vandaag de dag zijn de norbertinessen van Oosterhout wellicht het bekendst vanwege de wijngaard op hun kloosterterrein. De eerste Sint-Catharinadalwijn werd in 2018 gepresenteerd.

Het gedigitaliseerde kloosterarchief is te raadplegen via de site van het BHIC.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.