De Franse president Emmanuel Macron heeft de katholieke Kerk opgeroepen zich te mengen in het politieke debat, vooral in bioethische kwesties.
“Waar ik u toe wil oproepen is tot politieke deelname in ons nationale en ons Europese debat”, zei Macron maandag in een toespraak tot de katholieke bisschoppen. “Uw geloof maakt deel uit van de betrokkenheid die dit debat nodig heeft.”
De ontmoeting tussen de president met de bisschoppen kan historisch worden genoemd omdat de Franse staat sinds 1905 strikt seculier is. Religieuze perspectieven gelden in het politieke debat als taboe.
Frankrijk wordt volgens Macron niet alleen geraakt door de economische crisis, maar ook door “relativisme en zelfs nihilisme”. “Onze tijdgenoten, of zij nu geloven of niet geloven, hebben het nodig ook een ander perspectief op de mens te horen dan alleen het materiële.” Er moet een “andere dorst worden gelest, de dorst naar het absolute. Het gaat niet om bekering, maar om een geluid, samen met anderen, dat nog steeds over de mens durft te spreken als een levende geest.”
De president benadrukte dat “secularisme niet bedoeld is om de spiritualiteit die zovelen van onze medeburgers voedt uit de samenleving te bannen.”
“Door bewust mijn ogen te sluiten voor de spirituele dimensie die katholieken stoppen in hun morele, intellectuele, familiaire, professionele en sociale leven zou ik mijzelf veroordelen tot een beperkte blik op Frankrijk. Het zou betekenen dat ik het land, zijn geschiedenis, zijn burgers negeer en onverschilligheid voorwend. Ik zou mijn opdracht niet serieus nemen.”
Macrons opmerkelijke toespraak komt aan de vooravond van een parlementair debat over de hervorming van de wetgeving rond bio-ethische kwesties. Die zal mogelijk leiden tot het legaliseren van authanasie en het toestaan van IVF voor alleenstaande vrouwen en lesbische koppels, aldus de hoofdredacteur van een katholieke blog, Guillaume de Thieulloy.
Macron sprak zich tijdens zijn verkiezingscampagne uit voor verruiming van de wet inzake IVF.
De president prees de bijdrage van de Kerk aan de samenleving, in het bijzonder voor de meest kwetsbare groepen “ongeacht etniciteit of religie”.
Hij stond onder meer stil bij het coherente denken van de Kerk over de mens. “U beschouwt het beschermen van het leven als onze plicht, vooral als dit leven weerloos is. Tussen het leven van het ongeboren kind, het leven op de drempel van de dood en dat van de vluchteling die alles kwijt is, ziet u dezelfde karakteristiek van beroving, naaktheid en absolute kwetsbaarheid”, aldus Macron.
“Ik geloof in een politieke betrokkenheid die de waardigheid van de mens dient.”
“De relatie tussen Kerk en staat is verslechterd en het is belangrijk voor ons en voor mij om die te herstellen.”
Hoewel veel katholieken blij zijn met de woorden van de president, blijft het volgens waarnemers afwachten wat er in de praktijk mee gebeurt. Veel katholieken stemden vorig jaar op Macrons tegenkandidaat François Fillon. (KN/CNA)