<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Magister: ‘Sleutelpassages Amoris Laetitia dateren van tien jaar terug’

KN Redactie 26 mei 2016
image
Lag de uitkomst van beide gezinssynodes al van tevoren vast? (foto: AP)

De omstreden apostolische exhortatie Amoris Laetitia (AL) is gebaseerd op het werk van de ‘ghostwriter’ van de paus, de Argentijnse mgr. Victor Manuel Fernandez.

Dat stelt vaticanist Sandro Magister. Weliswaar is er een heel redactieteam bij het door paus Franciscus ondertekende AL betrokken geweest, maar “er zijn indrukwekkende overeenkomsten tussen de sleutelpassages van het geschrift van paus Franciscus met twee tien jaar oude teksten van zijn hoofdadviseur”, aldus Magister. Het komt er volgens hem op neer dat er een “dubbele synode gehouden is voor een oplossing die al geschreven was.”

Veritatis Splendor

Magister wijst op het gezaghebbende commentaar van prof. Robert Spaemann, in wiens intellectuele schaduw Fernandez op geen enkele manier manier zou kunnen staan. “Het eigenlijk probleem”, aldus Spaemann, “is een sinds vele jaren al bij de Jezuïeten in de zeventiende eeuw te vinden invloedrijke stroming in de moraaltheologie, die een pure situatie-ethiek voorstaat. Johannes Paulus II heeft de situatie-ethiek afgewezen en in zijn encycliek Veritatis Splendor veroordeeld. Ook met dit leerschrift breekt Amoris Laetitia.” (KN/Sandro Magister)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.