<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Man richt grote schade aan in kerk Bonn

KN Redactie 29 juni 2016
image
Interieur van de Munsterkerk in Bonn (Foto: Martin Hedegaard cc Wikipedia.org)

Een “geesteszieke” man van 24 heeft aanzienlijke schade aangericht in de crypte van de Munsterkerk in het Duitse Bonn.

In de crypte worden relieken van de patroonheiligen van de stad, Cassius en Florentius, vereerd. Op de website van de basiliek wordt gemeld dat de “klaarblijkelijk geesteszieke man (24)” op 21 juni om 7.45 uur de crypte binnenging.

De man opende daar de reliekhouder en haalde de sarcofaag met daarin de relieken van St-Cassius en St-Florentius eruit. Daarbij werd grote schade aangericht aan onder meer de sarcofaag en ook aan het tabernakel.

Arrestatie

Zodra de koster in de gaten kreeg wat er aan de hand was, sloot hij de crypte af om de andere bezoekers in de kerk te beschermen. Daarna belde hij de politie die de man arresteerde. De man is tijdelijk opgenomen, maar is volgens de website van de kerk inmiddels weer op vrije voeten.

Na de arrestatie werd de crypte gesloten. Er is “nader onderzoek nodig” om de exacte schade te bepalen en “een termijn voor de heropening kan nog niet genoemd worden”, zo meldt de website. Inmiddels hebben “verantwoordelijken van de kathedralen, basilieken en grote kerken in heel Duitsland ervaringen met elkaar uitgewisseld” over het voorval.

Johannes Paulus II

De Munsterkerk kent een lange geschiedenis. Er werd in 691 voor het eerst melding gemaakt van een kerk op de plek van de huidige basiliek die toegewijd was aan de patroonheiligen van de stad. In augustus van dit jaar wordt gevierd dat dit in 2016 precies 1325 jaar geleden is.

De heilige paus Johannes Paulus II bezocht de Munsterkerk in Bonn in 1980 en bad in de crypte. Daarna zegende hij de gelovigen op het kerkplein en riep hen op om, naar het voorbeeld van Cassius en Florentius, “net zulke overtuigde en overtuigende christenen te zijn”. (KN/bonner-muenster.de)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.