fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Maradiaga noemt kritische journalist ‘huurmoordenaar’

KN Redactie 31 augustus 2018
image
Kardinaal Maradiaga (Foto: CNS/Tyler Orsburn)

De door schandalen geplaagde Hondurese kardinaal Oscar Maradiaga noemt zichzelf het “slachtoffer van een huurmoordenaar”.

De kardinaal, coördinator van de Raad van Kardinalen en vertrouweling van paus Franciscus, is verwikkeld in financiële schandalen en het negeren van seksueel misbruik. Onlangs werd zijn hulpbisschop, Juan Pineda Fasquelle (57), door paus Franciscus ontslagen wegens financieel en seksueel wangedrag.

‘Ik ben slachtoffer’

De aartsbisschop van Tegucigalpa wordt hevig bekritiseerd in de brief van aartsbisschop Carlo Maria Viganò van afgelopen weekeinde.
Gevraagd naar die beschuldigingen verklaarde de kardinaal: “Ik ben het slachtoffer van een ‘huurmoordenaar’ die zich schuldig maakt aan media-intimidatie. Zijn naam is Edward Pentin en hij werkt voor EWTN-krant de National Catholic Register.”

Seksueel misbruik

Pentin deed een reeks onthullingen over de schandalen waarin Maradiaga verwikkeld is, waaronder het seksueel misbruik door de ontslagen hulpbisschop Pineda van seksueel misbruik en de wantoestanden op het nationaal seminarie van Honduras.

‘Smaad’ en ‘roddels’

Kort na het ontslag van Pineda onthulde Pentin dat tientallen priesterstudenten in een brief vroegen een einde te maken aan het seksueel wangedrag aan het seminarie, hetgeen door Maradiaga als “smaad” en “roddels” zou zijn weggewimpeld.
In zijn brief verwijst Viganò ook naar de door Pentin onthulde schandalen.

‘Doelwit is paus Franciscus’

Maradiaga zegt in een interview met Periodista Digital dat ook een Hondurese “huurmoordenaar” hem “constant beledigt en belastert”, “zonder mogelijkheid mij te verdedigen”.
De ware reden achter de aanvallen zouden de curiehervormingen zijn door de Raad van Kardinalen. “De vijanden van de hervormingen willen deze Raad opheffen.” Hun belangrijkste doelwit is paus Franciscus, aldus de kardinaal.

‘Treurig’

Pentin noemt het “zeer treurig” dat Maradiaga zo reageert in plaats van de zaken aan te pakken waar hij over heeft geschreven. Daaronder is een gift van de Hondurese overheid van 1,1 miljoen euro voor charitatief werk die hulpbisschop Pineda heeft laten verdwijnen.

Geen commentaar

“Ik heb de kardinaal dit jaar vier keer geschreven en gevraagd om op al deze zaken te reageren en zijn kant van het verhaal te laten zien, waaronder de uitnodiging hem in Rome te ontmoeten. Een collega heeft hem ook herhaaldelijk gevraagd om commentaar. Op geen van die verzoeken is gereageerd”, aldus Pentin tegenover de Catholic Herald.