fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Marc Desmet nieuwe overste Nederlandse en Vlaamse jezuïeten

KN Redactie 30 januari 2020
image
Pater Marc Desmet s.j. is palliatief arts in Hasselt. Hij volgt nu Johan Verschueren op als regionaal overste van de Nederlands-Vlaamse jezuïetenprovincie. Foto: jezuieten.org

De jezuïeten in Nederland en Vlaanderen hebben een nieuwe overste. Vlaming Marc Desmet volgt Johan Verschueren op als regionaal overste. Verschueren kreeg eind vorig jaar een functie in het algemeen bestuur van de Sociëteit van Jezus.

De ‘Regio van de Europese Lage Landen’, zoals de Nederlands-Vlaamse provincie officieel heet, maakte de benoeming dinsdag bekend. Desmet is benoemd door de algemeen overste van de jezuïeten,

Arts en priester

De in 1956 in het West-Vlaamse Roeselare geboren Desmet studeerde geneeskunde. Hij werkte vervolgens enkele jaren als arts en trad in 1985 in bij de jezuïeten. Hij studeerde filosofie in Parijs en theologie in Leuven, waarna hij in 1992 priester werd gewijd.

Ook als jezuïet bleef Desmet werkzaam als arts. Hij specialiseerde zich in palliatieve zorg en is momenteel hoofd van de dienst palliatieve zorg in een ziekenhuis in Hasselt.

Desmet publiceerde over medische ethiek, en over de verhouding tussen spiritualiteit en zorg. Ook leidde hij sinds 2013 een internationale gemeenschap van jezuïeten in de Vlaamse universiteitsstad Leuven.

Fusie Nederlandse en de Vlaamse jezuïetenprovincies

De ‘Regio van de Europese Lage Landen’ waaraan Desmet leiding gaat geven, ontstond in 2017. Toen fuseerden de Nederlandse en de Vlaamse jezuïetenprovincies.

De regio telt volgens de jezuïeten “125 leden en gasten”. Daarnaast zijn er ook 25 jezuïeten die terugkeerden uit de missiegebieden waarin zij werkzaam waren.

Opvolger pater Johan Verschueren

Desmet volgt pater Johan Verschueren op. Hij werd in november vorig jaar benoemd tot algemeen raadgever en afgevaardigde van de algemeen overste van de jezuïeten, pater Arturo Sosa.

In die functie is Verschueren bestuurder van Romeinse jezuïeteninstituten zoals de Gregoriana-universiteit, het tijdschrift La Civiltà Cattolica en de pauselijke sterrenwacht.

Het bestuur van de jezuïeten van de Lage Landen werd sinds Verschuerens benoeming in Rome waargenomen door de vice-overste, pater Jan Stuyt.