fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mariale bedevaartkerk in Amsterdam?

KN Redactie 13 mei 2016
image

Het plan voor de bouw van een Mariale bedevaartkerk als replica van de Aya Sophia in Amsterdam (kop Zuid-as) kan voor die stad een ongekende bron van inkomsten betekenen.

Hierop wijst de Stichting Lourdes aan de Amstel, die zich voor de realisering van dit plan inzet, naar aanleiding van de komende internationale gebedsdag voor de ‘Vrouw van alle Volkeren’. De kerkelijke erkenning van de Amsterdamse Mariaverschijning door mgr. J.M.Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam, zou het voor Amsterdam mogelijk maken uit te groeien tot een bedevaartplaats met de omvang van een Lourdes of Fatima.

Congres rond ‘Vrouwe’

Op 22 mei aanstaande vindt er in het Forum Centre van de RAI een ontmoetingsdag plaats rond de Amsterdamse devotie tot Maria als “Vrouwe van alle Volkeren” met mgr. Punt een aantal andere bisschoppen uit binnen en buitenland. Volgens Mathé Reijnierse van de stichting Lourdes aan de Amstel zal daar ongetwijfeld ook het sluitstuk van de Amsterdamse Mariadevotie ter sprake komen. De bouw van de langverwachte grote bedevaartkerk naar model van de Aya Sophia aan de Zuidelijke wandelweg tegenover de RAI is nog steeds mogelijk. Er zijn nog een aantal kavels ter beschikking na het niet doorgaan van het bouwplan voor een theater van Joop van der Ende.

Paus Franciscus

Een groot aantal theologen, bisschoppen en kardinalen heeft onlangs een petitie aan paus Franciscus gericht – naar aanleiding van de Amsterdamse Mariaverschijning – met het verzoek tot een zogeheten dogmaverklaring. Om dit nieuwe dogma waarin Maria erkend wordt als medeverlosseres, middelares en voorspreekster, werd volgens de zieneres door Maria tijdens haar verschijningen gevraagd. Afkondiging van dit dogma en de eventuele komst van de paus naar Amsterdam zal van de stad een ‘Lourdes aan de Amstel’ maken.

Wereldwijd verspreid

De Vrouwe van alle Volkeren – de naam waaronder Maria zich in Amsterdam bekend maakte – wordt tegenwoordig in vele landen vereerd. Maria kent ook een zekere verering door Moslims. De Turkse, voorheen Griekse stad Efese, waar het ‘huisje van Maria staat’, trekt jaarlijks drie miljoen bedevaartgangers. In die zin is Maria, aldus de Stichting Lourdes aan de Amstel, dus daadwerkelijk een ‘Vrouwe van alle Volkeren’. (KN/ANP)