<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Martelaren van Córdoba’ zalig verklaard

Peter Doorakkers 19 oktober 2021
image
Het bisdomblad van Córdoba portretteerde een aantal van de nieuwe zaligen met hun nog levende nabestaanden. Foto: CNS Photo - Courtesy Iglesia en Córdoba

In het Spaanse Córdoba zijn zaterdag 127 slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) zalig verklaard. De groep bestaat uit jongeren, leken, seminaristen, priesters en een zuster.

Paus Franciscus erkende eind 2020 dat zij door antiklerikale republikeinse groepen werden vermoord uit afkeer tegen het geloof. Met die erkenning van hun martelaarschap lag de weg naar zaligverklaring open.

Duizenden katholieken vermoord

Inmiddels zijn meer dan tweeduizend slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog zalig of heilig verklaard.

Tijdens het conflict werden duizenden katholieke leken, duizenden priesters en geestelijken en een tiental bisschoppen vermoord. Ook werden naar schatting tweeduizend kerken verwoest.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dynamiet en bijlen

Onder de 127 zaligen zijn onder meer twee tieners. De vijftienjarige Francisco García León werd met zijn vader gevangen gezet omdat hij zijn scapulier weigerde af te doen. Hij werd met tientallen andere gevangenen door de republikeinen met dynamiet en bijlen vermoord toen de nationalisten Córdoba aanvielen.

De eveneens vijftienjarige Antonio Gaitán Perabad weigerde met zijn vader en neven hun dorp te ontvluchten voor de naderende republikeinse troepen. Ze werden op de begraafplaats doodgeschoten.

Menselijk schild

Zes vrouwen die in een parochie in Posadas in het pastoraat werkten, werden gemarteld en in een put gegooid. Geen van hen was voor zover bekend lid van wat voor politieke partij dan ook, zei het bisdom Córdoba: “Ze stierven enkel omdat ze christenen waren, en omdat ze de katholieke Kerk nabij waren.”

De enige zuster onder de 127 nieuwe zaligen is de 88-jarige Moeder María Josefa González Rodríguez. Zij bleef in haar woonplaats toen die door republikeinse troepen werd bezet. De soldaten plunderden de kerk en zetten die in brand, en gebruikten de zuster en twee priesters als menselijk schild bij een nationalistische tegenaanval. De zuster bezweek aan de kogelwonden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Trouw

Paus Franciscus verwees zondag bij zijn angelustoespraak naar de Martelaren van Cordoba en vroeg de mensen op het Sint-Pietersplein voor hen te applaudisseren. Hij zei te hopen dat hun trouw iedereen kracht zou geven, “in het bijzonder vervolgde christenen in verschillende delen van de wereld”.

Antireligieuze furie

Bisschop Demetrio Fernández González van Córdoba schreef in een brief dat er in de jaren dertig een “antireligieuze furie” door Spanje ging, die als “zure regen de hele samenleving zwaar besmette, en de gevoelens van goedheid, menselijkheid en broederschap in de harten van velen deed droogvallen”.

Geen van de martelaren “had de wapens opgenomen of was het slagveld opgegaan”. In plaats daarvan “onderscheidden zij zich door goed te doen aan anderen”.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.