fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Massieve druk op kardinaal Barbarin

KN Redactie 15 maart 2016
image
Kardinaal Philippe Barbarin (foto: YouTube)

De druk op kardinaal Philippe Barbarin van Lyon om af te treden loopt steeds hoger op.

Reden is een misbruikgeval, waarbij de aartsbisschop nagelaten zou hebben de dader te suspenderen. Minister-president Valls riep voor de radio kardinaal Barbarin op “verantwoordelijkheid” te nemen.

Getraumatiseerd

Waar gaat het om? Een intussen 42-jarige klager zegt dat priester Jerome Billioud in 1990 tijdens een vakantie op hem gemasturbeerd heeft. Het slachtoffer zou daar lange tijd door getraumatiseerd geweest zijn en er met niemand over hebben kunnen spreken. Toen hij zich in 2009 aangifte deed bij Justitie, werd die wegens verjaring geseponeerd.

Gedenkdienst

De geestelijke in kwestie is bij de autoriteiten geen onbekende. Hij is al een eens tot een maand hechtenis veroordeeld wegens exhibitionisme in dronken toestand. Begin 2011 haalde hij het nieuws toen hij samen met de monarchistische Action Française een gedenkdienst vierde ter gelegenheid van de onthoofding van koning Lodewijk XVI.

Op de hoogte

Tegenover Le Figaro verklaarde Billioud dat hij zich niets meer kan herinneren van waarvan hij beschuldigd wordt. Het slachtoffer heeft zich vorige maand opnieuw in verbinding met Justitie gesteld. De kardinaal wordt nu verdacht van het “niet aangeven van een misdrijf“. Volgens het slachtoffer heeft de kardinaal in 2009 verklaard volledig van alle feiten op de hoogte te zijn.

Oproep

Tot nu toe heeft de 65-jarige Barbarin aftreden uitgesloten. Echter is Frankrijk tot nu toen een ‘misbruikgolf‘ als in de VS, België, Nederland, Oostenrijk of Duitsland bespaard gebleven. De minister-president van het laïcistische Frankrijk kan met zijn oproep wel eens de geest uit de fles gehaald hebben. (KN/KNA)